Gaură în bugetul statului înseamnă, evident, buzunare pline pentru evazionişti. Vile impunătoare, maşini de lux, vacanţe de fiţe, şi un dispreţ pentru instituţii au fost, aproape fără excepţii, caracteristicile celor care au tras de-a lungul timpului în piept statul. Iar explicaţia e simplă: în reţele erau implicate nume grele din politică, justiţie sau alte instituţii.
Bercea Mondialu, cumătrul preşedintelui Traian Băsescu, este unul dintre condamnaţii pentru evaziune fiscală. Bercea a învârtit bani prin firmele sale fără să mai plătească şi taxe statului. Prejudiciul este estimat la 200.000 de euro, iar pentru recuperarea banilor Curtea Supremă a pus sechestru pe 13 CASE ale interlopului.
Unul dintre cele mai răsunătoare dosare de evaziune este chiar al celui care a fost plătit de stat să se lupte cu evaziunea: Sorin Blejnar. El şi Codruţ Marta ar fi iniţiat un mecanism pentru a nu plăti accize la stat pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină.
Bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei, taxe neplătite. Deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, este bănuit şi el de evaziune fiscală. În anul 2010 ANAF a descoperit mai multe nereguli la firmele lui şi a întocmit o notă de control pe care a adresat-o Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi totodată şi o sesizare penală la DNA.
Pedepsele pentru evaziunea fiscală s-au dublat în România de la sfârşitul lunii martie, după ce proiectul depus de Dan Voiculescu a fost adoptat de Parlament. Spre exemplu, cine face evaziune de peste 100 de mii de euro risca 5 ani de inchisoare, iar daca evaziunea depaseste 500 de mii de euro pedeapsa poate ajunge si la 7 ani.