Antena 3 CNN Actualitate EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012. Petiţie online pentru cel mai controversat subiect. De ce este subiectivă?

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012. Petiţie online pentru cel mai controversat subiect. De ce este subiectivă?

O.P.
2 minute de citit Publicat la 07:30 26 Iun 2012 Modificat la 07:30 26 Iun 2012
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012. Petiţie online pentru cel mai controversat subiect. De ce este subiectivă?
Foto: Mediafax
Pentru că nu există examen fără controverse, nici proba la limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională nu a trecut neobservată. Astfel, cerinţa a 3-a de la subiectul al II-lea a dat naştere la numeroase probleme.

Iată cum sună exerciţiul:
3. Notează litera corespunzătoare răspunsului corect:
Propoziţia subordonată din fraza “Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii” este:


a. atributivă;
b. predicativă;
c. subiectivă.

Exerciţiul a fost notat cu 6 puncte

Potrivit baremului de corectare, răspunsul corect ar fi varianta C.

Însă există voci, care spun că propoziţia subordonată ar putea fi şi predicativă. Elevii care au ales răspunsul B, au semnat şi o petiţie online. Astfel peste 15.000 de elevi şi profesori s-au unit şi au trimis către Ministerul Educaţiei următorul text:

"Catre Ministerul Educatiei,

Avand in vedere discutiile de pe forumuri si dezbaterile aprinse din presa, este evident ca subiectul II.A.3 a fost unul de dificultate mare care a dat nastere la interpretari si controverse, chiar in randul profesorilor, contrar prevederilor Ordinului Ministrului Educatiei nr. 5220/2011 care solicita elaborarea unor subiecte de dificultate medie pentru examenul de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale 2012, solicitam revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii ca si corecte atat a variantei C."propozitie subiectiva", cat si a variantei B. "propozitie predicativa"

Aducem in sprijinul afirmatiilor noastre argumentele unor distinse profesoare de limba romana:

"Subiectul care le-a creat cele mai mari probleme elevilor a fost acela care le cerea sa identifice tipul propozitiei subordonate din fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii". Elevii aveau de ales intre atributiva, predicativa sau subiectiva. Majoritatea a optat pentru subiectiva, desi propozitia "Ceea ce ma jeneaza" era una predicativa. Daca pui subordonata dupa principala si nu inaintea ei, asa cum este in textul original, si faci contragerea (Dificultatea rasfoirii este jena - n. r.), lucrurile sunt mai clare. Subordonata este predicativa", a explicat pentru Gandul Irina Georgescu, profesor de limba si literatura romana la Colegiul National Sf. Sava din Bucuresti"

""Dificultatea rasfoirii este ceea ce ma jeneaza ..." Sic ! "Dificultatea" este subiectul lui "este"/ propozitia principala regenta plus predicativa "ceea ce ma jeneaza". Prin contragere "Dificultatea rasfoirii este jenanta pentru mine", nicidecum "Jena mea este dificultatea rasfoirii" este opinia unei alte distinse profesoare de limba si literatura romana".
Va rugam sa ne sustineti in acest demers!
"

Petiţia online poate fi semnată aici





×
x close