Alegătorii care doresc să voteze în ambele cazuri, vor putea face acest lucru în aceeaşi clădire, însă vor fi nevoiti să treacă pe la două comisii. Vor primi două buletine de vot pe care le vor introduce în două urne diferite. La nivelul ţării sunt organizate 17.340 secţii de votare, pentru ambele procese electorale. Distincţia între cele două evenimente va fi dată de un indicativ suplimentar "RVU" - adică referendum vot uninominal.
Cei care se află în altă localitate decât cea de domiciliu vor putea vota pe liste suplimentare. Înainte vor completa o declaraţie pe proprie răspundere că nu au mai votat în altă secţie.
PE LISTE SUPLIMENTARE POT VOTA:
-cei care au domiciliul în afara localităţii de vot
-cetăţenii români cu domiciliul stabil în străinătate
-persoanele aflate în spital
-persoanele care se află în unităţi militare
-deţinuţii cu drept de vot
Pe listele speciale pot vota doar persoanele domiciliate în zona arondată respectivei secţii, care nu se regăsesc pe listele permanente. Persoanele care nu se pot deplasa vor putea vota cu ajutorul urnelor mobile.
Mare atenţie însă la vot. Buletinele vor fi declarate nule dacă nu poartă ştampila de control a secţiei sau pe buletinul de vot nu se regăseşte nicio ştampilă.
BULETINELE DE VOT SUNT DECLARATE NULE DACĂ:
-Nu poartă ştampila de control a secţiei de votare
-Pe buletinul de vot nu se regăseşte nicio ştampilă
-Pe buletinul de vot se află mai multe ştampile
-Votul este în afara căsuţelor şi nu se poate preciza intenţia de vot
Românii din străinătate au la dispoziţie 181 de secţii de votare, organizate în sediile ambasadelor, consulatelor generale şi onorifice. Ca să participe la cele două scrutinuri, ei trebuie să aibă un act de identitate valabil.
Citiţi TOTUL DESPRE ALEGERILE EUROPARLAMENTARE
Citiţi TOTUL DESPRE REFERENDUMUL PENTRU UNINOMINAL
Antena 3