Antena 3 CNN Actualitate Europarlamentarii români cer adoptarea petiției pentru aderarea României la Schengen și invalidarea juridică a veto-ului Austriei

Europarlamentarii români cer adoptarea petiției pentru aderarea României la Schengen și invalidarea juridică a veto-ului Austriei

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 10:48 12 Iul 2023 Modificat la 10:48 12 Iul 2023
schengen
România îndeplinește toate criteriile pentru Schengen din 2011, recunoaște Comisia Europeană. Decizia va fi luată anul acesta Sursa foto: Profimedia Images

"Parlamentul European trebuie să susțină România la CJUE! Acesta a fost mesajul pe care l-am transmis, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, în cadrul dezbaterii propunerii de Rezoluție referitoare la aderarea la spațiul Schengen.", scrie Eugen Tomac, pe Facebook.

"Un document ce a fost elaborat la solicitarea societății civile românești. Textul Rezoluției cuprinde un alineat esențial. Le mulțumesc tututor colegilor europarlamentari care au susținut amendamentul propus de Președintele Băsescu, solicitând Parlamentului European să intervină în procesul pe care eu l-am deschis la CJUE împotriva Consiliului UE", a mai transmis europarlamentarul.

Liderul PMP afirmă că "neacceptarea României în spațiul de liberă circulație a Uniunii Europene este o ilegalitate ce trebuie corectată".

"Rezoluția pe care o vom vota este un document cu valoare istorică, este primul pas spre normalitate, spre revendicarea unui drept ce ni se cuvine de peste un deceniu. Mesajul celor peste 50 de mii de români care au semnat Petiția 'România merită în Schengen' nu a rămas fără ecou. În mod sigur vom reuși să ne facem singuri dreptate acolo unde Guvernul nu a fost în stare. România va fi în Schengen", încheie europarlamentarul PMP.

Citește și: Karl Nehammer, blat cu Viktor Orban în problema extinderii Schengen | Migranţii vin prin Ungaria, nu prin România

La rândul său, eurodeputatul PSD Victor Negrescu spune că "românii nu mai pot aștepta după mofturile politicienilor de dreapta de la Viena". 

"Am solicitat, în plenul Parlamentului European, invalidarea juridică a veto-ului Austriei, compensarea financiară a blocajului și sancționarea unui eventual nou refuz privind aderarea României la spațiul Schengen, așa cum se întâmplă în situația în care un stat membru încalcă legislația europeană.

Rezoluția legislativului european explică foarte clar de ce veto-ul de anul trecut încalcă drepturile cetățenești și legislația europeană. Prin amendamentele noastre arătăm impactul negativ asupra mediului și pieței interne, subliniem discriminările create și solicităm aderarea până la finalul anului a României la spațiul Schengen.

Costurile blocajului trebuie compensate. Cei vinovați trebuie să plătească. Această rezoluție preia inclusiv argumentele petiției RomâniaCereSchengen din 2015, pe care am inițiat-o și care a fost susținută atunci de peste 50.000 de persoane și de Parlamentul European.

Și iată, am cerut încă o dată acest drept în plen solicitând Comisiei și Parlamentului European să apere Uniunea Europeană inclusiv prin atacarea veto-ului Austriei în instanță. Acum, ori niciodată”, declară Negrescu.

 

×
x close