Trafigura, unul dintre actorii importanți în tranzacțiile energetice la nivel global, avertiza asupra posibilității ca alimentarea cu energie electrică să sufere sincope, pe fondul unor livrări scăzute de gaze naturale.
Scenariul a fost comentat la Antena 3 de Dumitru Chisăliță, expert în domeniul energiei.
Specialist: "Posibilitatea unui blackout, mai mare decât în anii precedenți"
"Trebuie să fim atenți la cine impune pe piață astfel de elemente. Orice comerciant este interesat să vândă, să fie prețuri cât mai mari. Astfel de informații trebuie privite cu o anumită precauție. În același timp, nu sunt nici adeptul poziției oficialilor români, care susțin că niciodată nu se poate întâmpla o astfel de criză energetică în România.
Cred că trebuie să fim prudenți în abordare și pregătiți pentru orice situație. Chiar dacă o astfel de situație este puțin probabilă, nu o putem exclude. Iarna aceasta este o iarnă atipică.
În primul rând, avem niște prețuri foarte mari. Avem o schimbare a fluxurilor de gaz în Europa.Avem o cerere de gaze care este mai mare decât oferta. Toate aceste elemente sunt de natură să contribuie mult mai mult decât în anii precedenți la un posibil blackout.
Specialist: "Trebuie să fim pregătiți!"
În același timp, trebuie să fim realiști și să constatăm că această situație nu este, totuși, iminentă, probabilitatea să se întâmple fiind mică.
Asta nu exclude pregătirea noastră, pentru că nu trebuie să trecem, neapărat, printr-un blackout (pană generală de curent de lungă durată, n.r.).
Este suficient să traversăm o perioadă cu viscol puternic, în urma căruia să rămânem un număr de ore sau de zile fără energie electrică, și căreia trebuie să fim pregătiți să-i supraviețuim (...)
Specialist: "În situații excepționale, gospodăriile ar putea rămâne fără gaze"
Scenariul în care gospodăriile ar putea să nu mai primească gaze rămâne valabil. Pentru anumite zile de iarnă, foarte friguroase, cantitățile contractate nu ar acoperi consumul foarte mare, generat de temperaturile scăzute.
Atunci am putea vedea restricționări la livrarea de gaze naturale, restricționări care, conform legii, sunt îndreptate în primul rând către zona non-casnică.
Însă, în situații excepționale, chiar și consumatorii casnici ar putea fi afectați", a declarat Dumitru Chisăliță la Antena 3.
Prețul gazelor naturale în Europa a crescut din nou
Fenomenul a fost semnalat miercuri, după ce Agenția Federală a Rețelelor din Germania anunțase cu o zi înainte suspendarea procedurii de aprobare a Nord Stream 2, controversatul gazoduct între Rusia și Germania pe sub Marea Baltică.
Suspendarea a reaprins temerile privind necesarul de gaze al țărilor de pe continent în această iarnă.
"Calendarul pentru ca gazoductul să înceapă livrările pare mai îndelungat decât ne-am așteptat inițial. Posibil doar în februarie să funcționeze", apreciază analiștii de la Goldman Sachs.
După ultimele evoluții din Germania, cotațiile de referința la gaze naturale pentru piața europeană au urcat cu aproape 8%, la 101,30 euro per MWh, cel mai ridicat nivel din 18 octombrie.
Livrările scăzute ar putea aduce întreruperi de curent electric
Guvernele europene încearcă să atenueze povara asupra consumatorilor și afacerilor prin măsuri care includ plafonarea prețurilor și subvenții.
Unul din cei mai mari traderi globali de energie, Trafigura, a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu pene de curent în această iarnă, din cauza livrărilor scăzute.
Prețul gazelor naturale a crescut săptămâna aceasta în Europa și pe seama reducerii exporturilor din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanță la infrastructura sa de gaze.
Gazele rusești pentru Europa sunt livrate normal. Deocamdată
Livrările rusești prin gazoductul Yamal-Europe erau constante, miercuri, și se situau peste nivelul din weekend, conform datelor de pe site-ul operatorului de rețea Gascade.
Săptămâna trecută, Gazprom a informat că a început umplerea depozitelor sale europene, ceea ce a dus la scăderea prețului gazelor în regiune.
Analiștii spun însă că Moscova trebuie să facă mai mult pentru a atenua temerile în Europa și pentru ca prețul gazelor să scadă semnificativ.
O treime din gazele naturale consumate de Europa provine din Rusia.
Tarifele gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.