Antena 3 CNN Actualitate Europa nu va urma strategia 5G „fără China” a SUA

Europa nu va urma strategia 5G „fără China” a SUA

Georgiana Adam
5 minute de citit Publicat la 18:13 17 Sep 2020 Modificat la 18:13 17 Sep 2020
o_1eiea1lre1v901645h23m0g14rdb.jpg

Pe 5 august, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a dezvăluit un program numit „The Clean Network”, despre care a afirmat că va proteja infrastructura de rețea a SUA împotriva „interferențelor maligne” ale Partidului Comunist Chinez (PCC) și companiilor chineze.

Programul Clean Network este împărțit în secțiuni: „Clean Carrier”, „Clean Store”, „Clean Apps”, „Clean Cloud” și „Clean Cable”. Acesta conturează o „Fortăreață de date curate” în care nu sunt implicate hardware, software sau operatori chinezi.

Într-o declarație a Departamentului de Stat, Pompeo a cerut aliaților SUA să se alăture programului și să construiască împreună o „rețea curată fără China”. Cu toate acestea, succesul „Clean Network United Front" al lui Pompeo depinde de capacitatea SUA de a aduna aliați europeni sub un banner 5G fără China.

Europa este cea mai mare piață internă din lume și găzduiește majoritatea aliaților majori ai Americii. În același timp, Europa este cea mai mare piață în care companiile chineze de tehnologie au investit cele mai multe resurse pentru viitor. Dacă Europa nu va fi un aliat, declarația lui Pompeo va fi doar o bucată de hârtie.

Nu este prima dată când SUA încearcă să marginalizeze tehnologia chineză, dar este posibil ca cel mai recent atac al Washingtonului să fie și el în zadar. Nu există niciun semn că țările europene vor exclude complet companiile și tehnologia chineză din rețelele lor de telecomunicații. 

Germania sprijină implicit Huawei

Germania, gigantul economic european și cea mai mare piață de telecomunicații, nu crede în planul lui Pompeo. Cancelarul Angela Merkel a protejat Huawei atât discret, cât și în mod public, în ciuda presiunii crescânde a politicienilor pro-americani din interiorul și din afara partidului său.

De fapt, se pare că guvernul german a decis deja la nivel intern să nu excludă Huawei. La 11 august, Agenția Federală pentru Rețele din Germania (BNetzA) și Oficiul Federal pentru Securitatea Informațiilor (BSI) au lansat proiectul final al standardelor de securitate pentru construirea rețelelor 5G de către operatorii germani. Documentul are peste 80 de pagini și nu există nicio clauză care să menționeze Huawei. 

Deutsche Telekom, Vodafone și Telefonica, cei trei mari operatori din Germania, nu au oprit niciodată comunicarea cu Huawei în spatele ușilor închise. Poate că acest lucru se datorează faptului că guvernul german a făcut aluzii în acest sens sau consideră că este imposibil ca guvernul să blocheze Huawei.

Principalele telecomunicații germane au lucrat îndeaproape cu Huawei pentru a accelera lansarea completă a rețelelor 5G comerciale în Germania, deși accentul este pus mai degrabă pe rețelele de acces decât pe rețelele de bază. Cu toate acestea, rețelele de acces ocupă peste 80% din dispozitivele de rețea 5G, ceea ce este suficient pentru Huawei din punct de vedere comercial.

Marea Britanie nu se grăbește

Deși Regatul Unit s-a conformat teoretic propunerilor SUA, practic încă se opune eliminării Huawei din rețelele sale 5G, cel puțin pe termen mediu.

În iulie, guvernul britanic a declarat că rețeaua 5G a țării trebuie curățată de echipamentele Huawei până în 2027, iar noile achiziții de echipamente de rețea Huawei 5G vor fi interzise începând cu 2021.

Totuși, limita de 7 ani și perioada de achiziții de jumătate de an sunt de fapt o încurajare pentru operatorii britanici de a stoca în secret suficiente echipamente Huawei 5G până la 31 decembrie 2020 pentru a fi acoperite până la înlocuirea cu 6G, șapte ani mai târziu. Acest lucru este departe de viziunea „fără China” a lui Pompeo.

Franța, Spania și Olanda lasă o poartă deschisă

Franța este și mai departe de aderarea la propunerile SUA și și-a manifestat dezinteresul de a se alătura inițiativei 5G Clean Path.

Guvernul francez a semnalat operatorilor de telecomunicații că va permite companiilor care au colaborat deja cu Huawei să continue să facă acest lucru cu o licență care va expira în 2028.

Parisul nu a închis ușa 5G-ului Huawei, dar a dus mingea în terenul operatorilor. Companiile care nu au încheiat încă un parteneriat cu Huawei pot decide singure acest lucru, iar guvernul nu încurajează și nici nu interzice parteneriatele.

În luna mai, guvernul spaniol a confirmat că dispozitivele Huawei sunt „sigure și fiabile și respectă legile și reglementările actuale”. Telefonica a primit astfel undă verde pentru a utiliza echipamentul Huawei nu numai în rețeaua de acces 5G, ci și în rețeaua de bază.

KPN din Olanda a urmat aceeași cale ca Deutsche Telekom, ocolind rețeaua de bază în timp ce desfășoară o cooperare pe scară largă cu Huawei în rețeaua de acces (RAN). În mod surprinzător, KPN nu și-a reînnoit parteneriatul 4G cu Ericsson în noiembrie 2019, ci a trecut la Huawei. KPN a ales o rețea Huawei „unclean" pentru a înlocui dispozitivele 4G instalate acum șase ani de către Ericsson, „cel mai curat” furnizor al lui Pompeo.

Fundație solidă a Huawei în Irlanda

Irlanda este poarta de acces către Europa pentru cei patru giganți tehnologici americani Google, Amazon, Facebook și Apple, majoritatea având aici sediul european. Deși aici este concentrată rețeaua Clean Network a lui Pompeo, Irlanda a permis încă Huawei să fie o opțiune 5G.

Dublin-ul a preferat discreția și nu a invitat niciodată public Huawei să construiască 5G. Cu toate acestea, a protejat cooperarea cu Huawei 5G între cei doi mari operatori de telecomunicații, Vodafone și Eir. Deși Ericsson încă ocupă rețeaua de bază, rețeaua de acces, cu un volum mai mare de servicii, este încă deschisă gigantului tehnologic chinez.

Administrația Trump a presat în repetate rânduri guvernul irlandez să interzică Huawei. Totuși, Huawei se bucură încă de o fundație solidă în zonă.

Europa este obligată să aleagă

În spatele indiferenței europenilor se află frustrarea lor față de abandonarea publică a spiritului internetului deschis de către SUA.

Liderii europeni au respins multă vreme ideea rețelelor închise. Pentru ei, Clean Network va marca sfârșitul webului „global”. Europenii au criticat cu înverșunare firewall-ul Rusiei și Chinei și acum sunt confuzi cu privire la motivele pentru care SUA adoptă aceeași poziție.

Indiferența europenilor față de rețeaua „fără China” reflectă și o îngrijorare puternică pentru faptul că, odată ce Clean Network a lui Pompeo va deveni realitate, spațiul cibernetic mondial se va împărți în două, unul dominat de China și celălalt de SUA. Într-o astfel de situație dominată de China și SUA, spațiul cibernetic european va pierde. 

Singura opțiune ar fi alegerea între America și China.

Această dilemă ar fi un coșmar pentru Europa, întrucât inițiativa Clean Network i-ar putea duce forțat pe europeni într-un abis tehnologic. Vor arăta europenii raționali entuziasm față de acțiunile lui Pompeo? Indiferența și tăcerea lor spun că „nu”.

Profesorul Xuewu Gu este un expert sino-german. Este directorul Centrului pentru Studii Globale de la Universitatea din Bonn. 

×
Etichete: China
x close