Criza economică i-a afectat în aşa măsură pe români încât şi-au modificat şi aşteptările pe care le au de la Uniunea Europeană. Eurobarometrul 71, dat vineri publicităţii de reprezentanţa Comisiei Europene de la Bucureşti, arată că românii vor ca Uniunea să ajute companiile naţionale, să sprijine şomerii, să dea o mână de ajutor pensionarilor si să pună umărul la investiţiile în energie şi mediu. Cu toate aceste modificări de percepţie, românii aşteaptă în continuare ca Uniunea să sprijine investiţiile în educaţie şi în infrastructura naţională.
28% dintre români doresc ca Uniunea Europeană să investească bani în infrastructura României. Iar 24% cred în continuare că un ajutor mult mai eficient ar fi cel pe termen lung. Adică europenii să ne ajute să investim în Educaţie.
Ce aşteptări s-au modificat odată cu criza ecomonică? În doar şase luni, 32% dintre români, cu 9% mai mulţi, cred că Uniunea ar trebui să sprijine IMM-urile. Iar aproape un sfert dintre cei chestionaţi, 24%, sunt de părere că sprijinul Uniunii ar trebui să vină pentru marile companii din industrie.
De asemenea, garantarea serviciilor medicale nu mai este o prioritate, procentele scăzând în ultimele 6 luni, de la 35 la 9%. Sprijinirea şomerilor a rămas deasemenea un deziderat, cu toate că procentul a scăzut puţin de la 24 la 19%.
Sprijinirea pensionarilor dar şi ajutorul pentru investiţiile în energie şi mediu rămân printre măsurile pe care Uniunea le-ar putea lua ca să-i ajute pe români. Opţiunile pentru aceste două măsuri sunt de 14 şi 12%, procentele fiind în scădere cu 7, respectiv 8%.
Cine s-ar putea ocupa cel mai bine de atenuarea efectelor crizei? 29% dintre români cred că Uniunea ar putea rezolva criza, dar 24% dau o încredere mare şi guvernelor naţionale. Asta în timp ce 23% dintre europeni sunt de acord că Uniunea ar putea atenua criza, dar mai degrabă SUA ar putea să rezolve problema.
Eurobarometrul 71 a fost realizat în perioada 12-28 iunie 2009, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1012 persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3%. Sondajul a fost realizat sub coordonarea TNS Opinion& Social, la cererea Comisiei Europene.Datele au fost culese din cele 27 de state membre ale UE, dar şi din ţarile candidate pentru integrare.
Antena 3