Antena 3 CNN Actualitate Eurobarometru: Românii nu agreează homosexualii

Eurobarometru: Românii nu agreează homosexualii

Eurobarometru: Românii nu agreează homosexualii
02 Iul 2008   •   09:58

Când vine vorba de orice fel de discriminare, românii cred că cea pe motive sexuale se întâlneşte cel mai frecvent la noi. Cei mai mulţi români nu doresc să aibă o persoană cu orientări homosexuale drept lider, vecin sau prieten, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, cea mai des întâlnită formă de discriminare este cea pe motive etnice. Acestea sunt rezultatele unui Eurobarometru dat publicităţii de reprezentanţii Comisiei Europene în România.

Doar 40 de procente dintre români sunt de părere că discriminarea pe motive etnice este cea mai frecventă, faţă de 62% dintre cetăţenii uniunii europene. Pe de altă parte, 52% dintre români cred că discriminarea pe baza orientării sexuale este cea mai întâlnită.

Majoritatea românilor chestionaţi au răspuns că s-ar simţi mult mai bine dacă ar avea ca vecin o persoană cu dizabilităţi, în locul unui homosexual. Românii devin reticenţi, în ordine, la: vârstă, apartenenţă la gen, etnie, religie şi dizabilităţi. Un român din zece consideră că a fost victima unei forme de discriminare.

51 la sută dintre aceştia se declară mulţumiţi de eforturile făcute pentru combaterea discriminării, în timp ce la nivel european doar 47 la sută dintre cei chestionaţi sunt de aceeaşi părere., deşi aproape jumătate dintre români nu îşi cunosc drepturile şi nu ştiu cum s-ar putea apăra în cazul în care ar fi discriminaţi.

Studiul a fost realizat în perioada 18 februarie-22 martie, pe un eşantion de 26.746 de cetăţeni din statele UE. În România au fost intervievate 1.024 de persoane.

Antena3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close