Chiar dacă nu eşti fumător, în barurile şi restaurantele de la noi ai toate şansele să te transformi într-un aspirator de fum. Acolo, fumatul pasiv e la el acasă.
În restaurantele noastre, 86,6% sunt expuse la fumul de tutun ambiental, iar în baruri, cluburi de noapte şi discoteci, situaţia este chiar mai alarmantă, pentru că ajungem la peste 94 la sută.
Se întâmplă pentru că legea actuală permite fumatul în restaurantele mari, în spaţii delimitate. De multe ori, însă, delimitarea e mai mult de formă. Iar, în localurile mici, patronii sunt cei care decid dacă îţi poţi aprinde sau nu ţigara. Nu suntem mai feriţi, însă, nici acasă, nici la locul de muncă.
Legea care interzice fumatul în localuri e blocată de câteva luni în Parlament. Între criză şi greva parlamentară, această problemă pare să-şi piardă însemnătatea. Chiar dacă trei sferturi din populaţie îşi doreşte reglementări clare.
Un sfert din populaţia ţării, adică 4,8 milioane de români, fumează. Dintre ei, patru milioane şi jumătate sunt fumători înrăiţi, potrivit datelor unui studiu recent.
În fiecare zi, românii fumează, în medie, 17 ţigări. Adică aproape un pachet. Un calcul simplu arată că, în fiecare lună, fumătorii dau cel puţin trei sute de lei pe ţigări.
Aproape două milioane dintre fumători au încercat sau îşi doresc să se lase de fumat. Dar, pentru moment, legile par să lucreze împotriva lor.