Antena 3 CNN Actualitate Escrocii îi vânează pe români cu o înșelătorie celebră, prin care se pretind polițiști. Ce este "government impersonation scam"

Escrocii îi vânează pe români cu o înșelătorie celebră, prin care se pretind polițiști. Ce este "government impersonation scam"

A.I.
1 minut de citit Publicat la 17:08 16 Aug 2024 Modificat la 17:08 16 Aug 2024
masina de politie
Autospecială de poliție. Sursă foto: hepta

O înșelătorie în care românii riscă să rămână fără bani sau să le fie furate și folosite malițios datele personale a reapărut, iar escrocii își asumă identități de polițiști, avertizează Inspectoratul General al Poliției Române, IGPR, citat de Agerpres.

Este vorba despre așa-numita metodă "goverment impersonation scam" (înșelătorie prin asumarea frauduloasă a unor calități oficiale, n.r.).

Sunt vizați cetățenii de bună-credință, cărora le sunt transmise, de cele mai multe ori prin intermediul email-ului, citații falsificate, arată IGPR.

Aceste citații apar ca fiind emise de către autorități ale statului român, cum ar fi Poliţia Română.

Documentele falsificate îi "informează" pe destinatari că ar fi implicați în infracțiuni grave legate de natură sexuală, precum pornografia infantilă, pedofilia şi hârțuirea sexuală.

Pentru a crea impresia de autenticitate, escrocii utilizează numele unor oficiali sau ofițeri de poliție.

  • Potrivit IGPR, înșelăciunea "government impersonation scam" presupune mai mulți pași:
    crearea citațiilor falsificate, documentele fiind elaborate pentru a semăna cu citațiile emise de Poliție, inclusiv antetul instituției, ștampila şi semnătura unor oficiali din rândul Poliției Române;
  • expedierea citațiilor falsificate sunt expediate prin email, adesea folosindu-se adrese false care le imită cele oficiale;
  • presarea destinatarilor acuzați de infracțiuni de natură sexuală să contacteze urgent un anumit număr de telefon sau o adresă de email ori să furnizeze informații personale sau bani pentru a "rezolva" problema.

"Această formă de înșelăciune are un impact psihologic major asupra victimelor. Acuzațiile de infracțiuni sexuale sunt extrem de grave, ceea ce poate duce la panică, stres şi chiar la acțiuni necugetate.

Unii cetățeni pot fi tentați să ofere informații personale, financiare ori sume de bani în încercarea de a clarifica situația, ceea ce poate duce la furtul datelor cu caracter personal sau la pierderi financiare", arată IGPR.

IGPR: În România au fost semnalate cazuri de "government impersonation scam"

Conform instituției citate, la nivelul țării au fost înregistrate fapte cu acest mod de operare, iar pentru o mai bună prevenție li se recomandă cetățenilor să aibă în vedere mai multe măsuri de contracarare.

Astfel, IGPR recomandă românilor să trateze cu suspiciune orice comunicări prin care destinatarilor li se cere să furnizeze detalii financiare și să contacteze, la numărul de telefon oficial, instituția în numele căreia se face citația

De asemenea, destinatarilor li se pune în vedere să nu acceseze link-urile sau atașamentele din astfel de comunicări, sau din mesajele nesolicitate, în general.

"Protejați-vă informațiile personale și financiare și fiți conștienți de metodele pe care infractorii le folosesc pentru a induce în eroare!", transmite IGPR.

×
x close