Mai exact, produsele donate vor fi scutite de TVA, iar rolul organizațiilor specializate în activități de transfer de alimente va fi recunoscut. Statistici îngrijotrătoare arată că un român aruncă în fiecare an 192 de kilograme de alimente.
Camelia Gui, coordonatorul băncii de alimente din Cluj, a discutat la Antena 3 despre risipa alimentară
„Este o problemă foarte mare. Noi care activăm în acest domeniu al risipei alimentare am agreat că risipa asta alimentară este una dintre cele mai mari și mai absurde probleme ale societății de astăzi. E nevoie să înțelegem nu doar că se aruncă mult, dar există și un impact atât de mare în mai multe aspecte ale societății: impactul economic, impactul social, și impactul de mediu. Mâncarea aruncată la gunoi fermentează și contribuie la accentuarea încălzirii globale”, a explicat Camelia Gui.
Noua lege va simplifica și va încuraja activitatea băncilor pentru alimente
Noua lege ar putea oferi vizibilitate băncilor pentru alimente: „Ideea că Băncile pentru alimente apar ca o prevedere legală poate avea un impact foarte mare, poate să ne ajute mult să operăm într-un cadru mult mai clar. Până acum, oamenii nu știau unde să ne încadreze, ce suntem noi defapt. Această prevedare care a fost o colaborare a băncilor pentru alimente cu grupiri private este un ajutor pe care ni-l dă legislația și sperăm să ne ofere și mai multă vizibilitate băncilor pentru alimente”, a mai spus coordonatorul băncii de alimente din Cluj.
Lupta cu risipa alimentară