Israel a suferit un prim val relativ uşor de coronavirus în primăvară. Al doilea val de COVID-19 din toamnă a fost unul mai sever, cu 9000 de cazuri de îmbolnăvire pe zi, motiv pentru care autorităţile au decis, din nou, carantinarea la nivel naţional.
„Noi am ajuns la 9000 de cazuri pe zi şi trebuie să ţineţi minte că vorbim despre o societate care are 9 milioane de cetățeni, aşa că 9000 de cazuri în fiecare zi era o cifră foarte mare. Israel era prima ţară care a aplicat a doua carantină pe 18 septembrie şi după o perioadă de 4 săptămâni numărul (n.r cazurilor Covid pozitiv), a scăzut şi acum vorbim în fiecare zi de 1000 de cazuri noi pe zi”, a spus Excelenţa sa David Saranga, amabasadorul Israelului în România.
David Saranga spune că reducerea numărului de cazuri COVID de la 9000 cazuri pe zi la 1000 cazuri pe zi, în doar o lună de carantinare, a fost posibil pentru că autoritățile au luat în calcul și prețul economic pe care Israelul l-a suportat în momentul în care a decis izolarea la nivel național.
"Fiecare guvern trebuie să vadă această balanță, între cum poate opri răspândirea virusului, dar în același timp vorbim și despre corona economică, care nu e mai puțin periculoasă”, a mai spus David Saranga la „Eroul Zilei”.
Ce decizii dure au luat autorităţile din Israel în luna septembrie pentru a reduce numărul de cazuri de îmbolnăviri COVID-19
Prima măsură adoptată a fost închiderea şcolilor. Apoi, cetăţenii au limitat deplasările de la locuinţe pe o rază de maxim 1 kilomentru. Şi în final, toate magazinele, restaurantele şi hotelurile au fost închise, fără excepţii.
"Singurul lucru pe care cetăţenii au avut voie să îl facă a fost să se plimbe pe jos pe stradă şi la demonstraţii. Vorbim despre o democraţie şi au existat cetăţeni care au făcut demonstraţii în stradă. Acest lucru s-a făcut într-o celulă de 20 de persoane”, a mai precizat David Saranga la rubrica "Eroul Zilei”
Cum au primit populaţia şi oamenii de afaceri decizia de lockdown
„Oamenii de afaceri nu au fost mulţumiţi de această hotărâre şi nici populaţia nu era mulţumită, dar până la sfârşit Guvernul trebuie să ia măsuri.
Cred că orice guvern, în perioada despre care vorbim acum, nu ştie exact ce să facă, încearcă şi e ok. Încearcă şi vede cum lucrurile se vor desfăşura şi atunci poate să schimbe, dacă lucrurile nu au mers în acest drum în care a crezut”, a mai spus Excelenţa sa David Saranga.
Câte teste pentru depistarea COVID a efectuat Israelul în criza sanitară
„Într-o săptămână o să ajungem la posibilitatea de 70000 de testări Covid pe zi pentru 9 milioane de cetăţeni.
Israelul a înţeles că testarea este un mod foarte important, în primul rând pentru a şti cine este bolnav sau nu, şi pentru a opri răspândirea”, a mai spus Excelenţa sa David Saranga la "Eroul Zilei".
Cum s-a desfăşurat procedura de testare Covid
Iniţial, pentru că numărul de cazuri de îmbolnăvire cu COVID era foarte mare, persoanele care doreau să efectueze testul aveau nevoie de o aprobare de la casa de asigurări de sănătate.
După ce numărul de cazuri a scăzut, protocolul s-a schimbat şi în acest moment orice persoană care vrea să efectueze testul Covid, o poate face gratuit. Acest lucru este posibil pentru că Israelul a creat un parteneriat cu două companii private care realizează acum testările în baza asigurărilor de sănătate.