Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au declarat epidemie de rubeolă în judeţ, după ce numărul cazurilor a depăşit 300, informează
Mediafax. Toate cazurile au fost înregistrate în 12 licee sibiene, de la începutul acestui an şi până în prezent.
Conform celor mai recente date centralizate la Compartimentul de Epidemiologie al DSP Sibiu, în judeţ au fost înregistrate statistic 305 cazuri de rubeolă de la începutul anului.
Potrivit medicului Simona Berariu, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, majoritatea cazurilor existente în acest moment evoluează sub formă de focare, în licee din judeţ, un singur pacient nefiind elev de liceu.
Astfel, la Colegiul Economic "Gheorghe Bariţiu" sunt 44 de cazuri, la Liceul Industrial Alimentar - 26 de cazuri, la Liceul Energetic, Colegiul "Brukenthal" şi la Colegiul Naţional "Octavian Goga" - câte 20 de cazuri, 14 cazuri la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr", 24 de cazuri la Liceul "Onisifor Ghibu", 43 la Colegiul Tehnic "Independenţa", iar 11 la Grupul Şcolar din Tălmaciu.
Conform sursei citate, alte trei focare au fost înregistrate la alte licee. Astfel, sunt şase cazuri de rubeolă la Grupul Şcolar Construcţii şi Arhitectură "Carol I", cinci cazuri la Colegiul Pedagogic "Andrei Şaguna" şi opt cazuri la Colegiul Tehnic Textil.
Potrivit sursei citate, cele mai multe cazuri de rubeolă au fost înregistrate la liceenii din clasele a IX -a şi a X-a, dar şi la persoane de peste 25 de ani, unde complicaţiile pot merge până la arterită sau encefalită.
Simona Berariu a precizat că sub supravegherea medicilor sunt şi şapte femei gravide care au intrat în contact cu persoane cu rubeolă.
Persoana bolnavă de rubeolă trebuie să fie izolată cel puţin cinci zile de la debutul erupţiei. O persoana infectată este contagioasă şapte zile înainte de erupţie şi până la 5-7 zile după dispariţia ei.