Emil Constantinescu a discutat, în cadrul emisiunii "Ediţie specială", despre resursele României şi ce ar putea reprezenta acestea în dezvoltarea economiei româneşti.
Întrebat dacă bogăţia în resurse a României este adevărată sau nu, fostul preşedinte al României a răspuns că faptele sunt interpretate în funcţie de nevoi, pentru a se evita munca.
"Românii obişnuiesc să trăiască mai mult în poveşti decât în realitate", susţine Emil Constantinescu. El argumentează că resursele au fost prilej de a spune că România este o ţară bogată, motiv pentru care nu este nevoie să muncim, iar povestea României sărace este folosită în acelaşi scop.
Resursele naturale ale României sunt o "altfel de bogăţie", explică Emil Constantinescu. Ţara noastră beneficiază de diversitate, având capacitatea de a produce ceea ce se cere pe o piaţa care se schimbă în mod constant.
Societatea românească trebuie să se adapteze nu numai la era informatică ci la modelul cunoaşterii în ceea ce priveşte exploatarea resurselor, susţine fostul şef de stat. Modelul de utilizare sustenabilă ce ar trebui urmat este cel al Finlandei, unde s-au efectuat cercetări şi s-a evaluat cum va arăta lumea în 2050, s-au luat în calcul toate variabilele şi s-a alcătuit un plan de dezvoltare durabilă şi de exploatare a resurselor.