UPDATE 13.40 - Fostul premier Emil Boc a declarat joi, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, că a dat o declaraţie în calitate de martor, arătând procedurile de funcţionare ale fostului PDL, dar şi ale guvernului, informează agerpres.ro.
”Am dat o scurtă declaraţie de martor şi am răspuns la întrebările organelor de anchetă cu privire la procedurile de organizare şi funcţionare din partid şi din cadrul guvernului şi mai mult de atât nu pot să vă precizez”, a declarat Emil Boc.
Acesta a refuzat să facă alte comentarii asupra speţei.
UPDATE 11.49 - Fostul ministru Adriean Videanu a ieșit de la audieri, dar nu a dorit să vorbească cu presă după vizita la DNA.
UPDATE 11.05 - Primarul din Cluj, Emil Boc, a ajuns la DNA Ploiești, unde va fi audiat ca martor în dosarul fostului președinte al PNL, Vasile Blaga.
UPDATE 10.10 - La DNA Ploiești a venit și fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.
El era cu zâmbetul pe buze când a fost întrebat de presă cum se finanța partidul.
”Ce voi declara, declar în faţa domnilor procurori”, a spus Adriean Videanu.
UPDATE 09.59 - Fostul ministru al Economiei din Guvernul Boc, Ion Ariton, s-a prezentat joi dimineaţă la sediul DNA Ploieşti, unde va fi audiat în dosarul în care fostul lider liberal Vasile Blaga este anchetat pentru fapte de corupţie, potrivit agerpres.ro.
La intrarea în sediul DNA Ariton a spus, răspunzând unei întrebări, că a venit în calitate de martor.
Surse apropiate anchetei au declarat că la DNA Ploieşti ar mai fi fost citaţi, tot în calitate de martor în acest dosar, fostul premier Emil Boc şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.
----------------------------
Știrea inițială 09.42
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, dar şi foştii miniştri ai Economiei, Adriean Videanu şi Ion Ariton, sunt aşteptaţi joi la sediul DNA Ploieşti, aceştia fiind citaţi în dosarul în care fostul lider liberal Vasile Blaga este urmărit penal, potrivit agerpres.ro.
Surse apropiate anchetei au declarat că cei trei ar fi fost citaţi în calitate de martor.
În octombrie, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale, sub control judiciar, faţă de senatorul Vasile Blaga, la data faptelor secretar general al PDL, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Blaga este acuzat de procurori de trafic de influenţă, după ce ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan pentru PDL.
Citiți și Vasile Blaga: Nu am luat bani, voi dovedi în instanță
Procurorii susţin că, în 2009, în PDL, a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere - secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan -, în sensul obţinerii de bani pentru partid.
Banii ar fi venit de la omul de afaceri Horaţiu Berdilă care era directorul firmei Romsys. În schimbul lor, firma ar fi obţinut mai multe cointracte avantajoase cu statul.
Copreședintele PNL Vasile Blaga și-a depus demisia, pe 28 septembrie, de la șefia partidului.
În același dosar cu el, este implicat și fostul primar de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti. Cei doi sunt urmăriți penal, alături de reprezentantul unei societăți comerciale.
Vasile Blaga este acuzat de trafic de influență, fără luare de mită.
"Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică unor firme dispuse să 'cotizeze' pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ştefan şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană", precizează DNA.
Procurorii au constatat că respectiva persoană fusese agreată de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga şi a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică unor diverse societăţi indicate.