Antena 3 CNN Actualitate Emil Boc a semnat din partea României acordul privind Nabucco: "Proiectul aduce un plus în securitatea energetică" (VIDEO)

Emil Boc a semnat din partea României acordul privind Nabucco: "Proiectul aduce un plus în securitatea energetică" (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 20:50 13 Iul 2009 Modificat la 20:50 13 Iul 2009
Emil Boc a semnat din partea României acordul privind Nabucco: "Proiectul aduce un plus în securitatea energetică" (VIDEO)
Premierul Emil Boc a semnat, luni, din partea României, acordul interguvernamental privind gazoductul Nabucco. Oficialul român a spus în Turcia că proiectul asigură energia Europei şi elimină presiunile politice.

"Proiectul aduce un plus în securitatea energetică atât a României, cât şi a celorlalte state semnatare ale acordului interguvernamental", a declarat Emil Boc, la întoarcerea în ţară.

După finalizarea preconizată în 2014, conducta va transporta gaz pe traseul Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Proiectul este văzut ca unul alternativ, ce ar reduce dependenţa Europei de resursele energetice ruseşti.

Premierul român a vorbit, atât la Ankara, cât şi la întoarcerea în ţară, despre importanţa proiectului energetic la care ia parte şi ţara noastră. Emil Boc s-a referit şi la criza din ianuarie, când Europa a rămas fără gaz rusesc din cauza conflictului dintre Moscova şi Kiev.

"Problemele energetice care au afectat Europa la începutul anului dovedesc, încă o dată, importanţa diversificării resurselor energetice", a declarat acesta.



Deşi a subliniat că Nabucco nu va fi construit împotriva nimănui, Emil Boc a atacat voalat Rusia, ţară care aprovizionează multe ţări europene cu energie.

"Energia este o marfă iar toate tranzacţiile trebuie hotărâte pe piaţa liberă, evitându-se astfel metodele prin care ar putea fi folosit ca instrument de presiune politică", a mai spus premierul.

Specialiştii spun că dacă proiectul va fi realizat, România nu ar mai depinde de gazele ruseşti. În plus, ţara noastră ar încasa o parte din taxele de tranzit pentru conductă, suma totală care ar trebui plătită ţărilor care o vor găzdui fiind de aproape jumătate de miliard de euro.

Pentru Uniune, conducta Nabucco va însemna un aport de gaze care acoperă 10-15 la sută din necesarul de gaz natural. În plus, acordul deschide şi calea spre integrarea Turciei în blocul comunitar.

Nabucco urmează să transporte, începând din anul 2014, gaze naturale din Marea Caspică spre Europa.

La consorţiul Nabucco Gas Pipeline International participă, cu procente egale de 16,7 la sută, companiile OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botgas (Turcia).

Antena 3


×
x close