Conform explicațiilor de atunci ale Ministerului Apărării Naționale (MApN), elicopterele din Ucraina erau configurate pentru executarea misiunilor civile și nu aveau armament la bord.
La Brașov, elicopterele din Ucraina erau programate să treacă prin operațiuni de mentenanță planificate.
Precizările autorităților române au venit după ce Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a avertizat că "folosirea rețelelor de aeroporturi sau aerodromuri ale altor țări pentru a găzdui aeronave militare ucrainene și utilizarea ulterioară a acestora împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat".
Din coroborarea informațiilor prezentate în spațiul public de către MApN, rezultă că elicopterul Serviciului ucrainean de Stat pentru Situații de Urgență care s-a prăbușit, miercuri, în Brovary, în regiunea Kiev, ar fi unul dintre cele cinci aparate H225 Super Puma supuse operațiunilor de modernizare la Ghimbav în 2022.
Serviciile de securitate din Ucraina nu exclud ipoteza unei distrugeri deliberate
Serviciile de securitate ucrainene, SBU, au lansat o anchetă în cazul elicopterului prăbușit lângă Kiev, peste o grădiniță.
În urma incidentului de miercuri, cel puțin 17 persoane au murit, printre care trei copii, dar și ministrul ucrainean de Interne. Nouă victime se aflau în elicopter iar restul, la sol.
SBU a anunțat pe Facebook că sunt luate în considerare mai multe cauze ale prăbușirii, "inclusiv încălcarea regulilor de zbor, defecțiuni tehnice ale elicopterului și acțiuni deliberate de distrugere a elicopterului", relatează CNN.
Oficialii ucraineni nu au făcut sugestii cu privire la implicarea Rusiei în acest accident.
Anterior, președintele Volodimir Zelenski a calificat accidentul drept o "tragedie".
Foto: aparat de tipul H225 (EC225)