Joi dimineaţă la ora 5.00 membrii comisiei de anchetă au încheiat acţiunea de recuperare a trupurilor celor trei victime, acestea fiind transportate la Serviciul Medico-Legal. Medicii legişti au stabilit că cei trei membri ai echipajului au murit din cauza politraumatismelor grave pe care le-au suferit în urma prăbuşirii aparatului de zbor.
Echipajul era format din comandorul Nicolae Bucur - unul dintre cei mai experimentaţi piloţi români, copilotul Ionel Craiu şi maistrul militar Alexandru Ticea. Aparatul a căzut la doar câţiva metri distanţă de casele localnicilor din Ungheni. Doi procurori militari de la Parchetul Militar Teritorial Bucureşti şi unul de la Secţia Parchetelor Militare au investigat împrejurările în care s-a produs accidentul aviatic.
Potrivit ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu, aeronava aparţinea bazei 90 de transport aerian din Otopeni. Elicopterul a decolat în jurul orei 17.45 şi desfăşura un zbor de instrucţie pe timp de noapte, fără muniţie la bord. Teodor Meleşcanu: {a}melescanu_07nov.wav{/a}
Lelia Ciobanu, medic pe ambulanţă, a declarat că trupurile celor trei persoane aflate la bordul elicopterului au fost carbonizate, iar din aparatul de zbor au rămas doar resturi. Lelia Ciobanu: {a}ciobanu_07nov.wav{/a}
Prăbuşirea elicopterului a fost anunţată la serviciul de urgenţă 112 de primarul comunei Ungheni, Cornel Neacşu.
Cornel Neacşu, primarul comunei Ungheni: {a}neacsu_07nov.wav{/a}
IMAGINI DE LA LOCUL ACCIDENTULUI:
CRONOLOGIE NEAGRĂ
20 de persoane au murit în ultimii 17 ani în şase accidente în care au fost implicate elicoptere IAR 330 Puma Socat. Aparatul este versiunea îmbunătăţită a elicopterului produs încă înainte de revoluţie la IAR Braşov, sub licenţa EUROCOPTER. Poate transporta până la 20 de soldaţi complet echipaţi şi este dotat cu aparatură pentru misiuni de luptă antitanc sau de sprijin aerian.
Ultimul accident a avut loc anul trecut, în octombrie. Un elicopter militar IAR 330 s-a prăbuşit în lacul Goleşti din judeţul Argeş, în timpul unui zbor de instrucţie. Cei trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa. Aparatul plecase tot de la baza 90 de transport aerian Otopeni, ca şi elicopterul prăbuşit la Ungheni.
Un alt elicopter militar IAR 330 Puma, care decolase de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, s-a prăbuşit în aprilie 2003 la aproximativ 30 de kilometri de Constanţa. Şi în acest caz, cei trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.
În august 2001, un Puma Socat a căzut în timpul unui zbor de instrucţie, chiar în curtea bazei din localitatea Boteni. Membrii echipajului au scăpat nevătămaţi.
Cel mai grav accident aviatic în care a fost implicat un elicopter IAR 330 Puma a avut loc în ianuarie 1994. Aparatul s-a prăbuşit la un minut de la decolare, lângă baza aeriană din Tuzla, provocând moartea celor şase pasageri. Elicopterul transporta, pe lângă doi membri ai echipajului, o asistentă şi un bolnav care avea nevoie urgentă de implantarea unui stimulator cardiac, împreună cu două rude.
Antena 3