Nici teze unice, nici test Pisa. Elevii de clasa a VIII-a vor susţine o evaluare naţională înainte de a intra la liceu. Subiectele nu sunt sută la sută după modelul testelor internaţionale, ci o combinaţie între tezele unice şi examenele tip Pisa. Modelele sunt deja afişate pe
site-ul Ministerului Educaţiei.
Elevii de clasa a VIII - a sunt din nou cobaii experimentelor făcute de Ministerul Educaţiei.
"Este un pas către evaluarea de tip internaţional. Acest lucru nu se putea face dintr-o dată pentru ca elevii noştri provin dintr-un sistem în care predarea nu s-a făcut transcuricular", susţine Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Subiectele la română vor fi structurate în două părţi. Un fragment dintr-un text literar studiat la clasă şi, pentru prima oară, elevii vor primi un text, la prima vedere, publicat într-un ziar, revistă sau anunţ publicitar. Un astfel de text non literar se găseşte, spun cei de la Ministerul Educaţiei, în orice test internaţional.
"Elementele de noutate care apar se referă la diferenţele dintre subiectele pentru testarea naţională actuală. Nu e vizat un text studiat de elevi în clasele V - VIII, nu e vorba de un conţinut anume", a declarat Marian Chesan profesor de limba română.
"Unul din texte este non-literar, aceasta este noutatea. Aducem câte puţin din ceea ce înseamnă evaluare internaţională", explică Oana Badea.
Pe site au fost afişate şi două modele de subiecte la matematică. Totuşi, dascălii spun că subiectele sunt relativ uşoare.
"Subiectele sunt abordabile şi absolut normale probabil că încearcă şi Ministerul să mai coboare cu picioarele pe pământ", a precizat Dorin Ioniţă, profesor de matematică.
Pentru rezolvarea cerinţelor, elevii vor avea la dispoziţie două ore. Modelele noi de subiecte sunt valabile doar pentru acest anul şcolar. Cei care sunt acum în clasa a şaptea vor fi primii evaluaţi dupa testele internationale, tip Pisa.
Elevii din ultimul an de gimnaziu încep examenele pe 4 mai, la limba şi literatura română, iar pe 12 mai - proba la matematică. Pentru admiterea la liceu nota la evaluarea naţională va conta în proporţie de 25%. Restul mediei va fi reprezentat de notele obţinute la tezele unice din clasa a VII - a, 25 de procente, şi de media anilor de gimnaziu, 50 de procente.
Observator