Programa a fost concepută în aşa fel încât în centrul preocupărilor cadrului didactic este dezvoltarea copilului. Deocamdată, totul e în dezbatere publică şi orice părinte poate veni cu modificări.
Ministerul Educaţiei susţine că nu există o diferenţă majoră între grupa pregătitoare de la grădiniţă şi clasa pregătitoare, cel puţin în teorie. Practic, situaţia este complet diferită. Copiii vin la şcoală patru ore pe zi, în caz contrar încasează absenţe. O simplă vizualizare a programei propuse de minister îngrijorează orice părinte.
Pe lângă disciplinele de bază - limba română, matematică, cunoaşterea mediului sau muzică şi mişcare, copiii vor studia religie şi jocul cu calculatorul. Acest lucru înseamnă mai mulţi profesori la catedră şi mai multe ore de stat în bancă.
La limba română, copiii fac jocuri de dicţie, învaţă poezii, cântece şi ghicitori, dar şi semnele grafice.
Educaţia pentru societate este o altă disciplină de bază la clasa pregătitoare. Copiii învaţă cum să se comporte, dar şi să îi respecte pe cei din jur.
La matematică şi cunoaşterea mediului, elevii învaţă să calculeze, dar şi să descopere fenomenele naturii.
Orele de muzică, educaţie fizică şi lucru manual au fost dintotdeauna preferatele copiilor.
În schimb, introducerea religiei ca obiect de studiu va fi o noutate atât pentru clasa pregătitoare, cât şi pentru părinţi, fie ea chiar şi disciplină opţională. Conform programei, copiii vor învăţa despre rolul lui Dumnezeu în viaţa omului, cum să se închine, dar şi despre Sfânta Treime.
Ministerul Educaţiei a introdus în gama de opţionale de la clasa pregătitoare şi studiul calculatorului. Ministrul Cătălin Baba este convins că noua lege a educaţiei este soluţia pentru un învătământ de calitate.
În acest moment, programa este în dezbatere publică.