Aproape trei milioane de elevi revin la școală în plin val de infecții respiratorii. Spitalele de pediatrie sunt sufocate de pacienți, iar la camerele de gardă timpul de așteptare ajunge și la 6 ore. Infecțiile respiratorii fac ravagii în rândul copiilor.
Deși școlile nu au primit încă nici măcar o listă cu recomandări din partea Direcției de Sănătate Publică sau din partea Inspectoratelor Școlare, în unitățile de învățământ s-a făcut dezinfecție în vacanță, s-au pus dezinfectant la intrarea în școală, iar elevilor li se cere să se spele mai des pe mâini cu apă și săpun.
Cadrele didactice au anunțat deja că elevii care prezintă simptome de răceală vor fi trimiși acasă. Medicii trag semnale de alarmă. Spitalele de pediatrie sunt sufocate de numărul mare de cazuri de gripă și viroze respiratorii.
Suplimentar, mulți părinti le dau copiilor geluri dezinfectante, șervetele umede, vitamine și suplimente pentru creșterea imunității. Medicii atrag însă atenția că și aceste medicamente trebuie administrate la recomandarea doctorilor, nu după ureche.
În ultimele zile, numai în Capitală, sute de copii s-au prezentat la camerele de gardă cu gripă, temperatură mare și infecții respiratorii.
”Foarte multe cazuri de gripă, din păcate unele și cu insuficiență cardiacă, oamenii nu mai pot să respire și au nevoie de oxigen. Avem surprinzător de multe cazuri și de COVID, nu a plecat cu totul. Și îngrijorător de multe cazuri de rujeola la adulți.
Sunt persoane tinere care până acum trei zile mergeau la serviciu, erau bine și brusc au început să facă febra mare, cu dureri musculare extrem de puternice și cu o stare generală proastă, spun că efectiv nu se pot ridica din pat”, a declarat Laurențiu Stratan, medic infecționist.
Medicii spun că este important să consultăm de urgență un specialist dacă avem febră sau dureri toracice.
”Trebuie să ne prezentam la medic dacă avem o febră rebelă la orice antitermic pe care îl folosim. Paracetamol, Nurofen, ce folosește lumea în mod tradițional. Dacă tusea este extrem de urâtă, dureri toracice, trebuie să ne prezentăm la medic”, a mai spus Laurențiu Stratan, medic infecționist.
Cadrele medicale se așteaptă ca numărul de îmbolnăviri să se dubleze în următoarea perioadă, mai ales că școlile s-au redeschis. Mai mult, la nivel internațional au fost luate măsuri suplimentare. În Spania, de exemplu, masca a devenit obligatorie în spitale și în căminele de bătrâni.