Antena 3 CNN Actualitate Două echipe de eleve din București, premiate de marii dezvoltatori globali de soft. Au dezvoltat aplicații pentru prevenirea agresiunilor și pentru bolnavii de Alzheimer

Două echipe de eleve din București, premiate de marii dezvoltatori globali de soft. Au dezvoltat aplicații pentru prevenirea agresiunilor și pentru bolnavii de Alzheimer

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 13:20 21 Iun 2021 Modificat la 13:21 21 Iun 2021
o_1f8n1c36b1md0onl1llcote1f1b.jpg

Competiția Technovation, organizată de Asociația Adfaber în jurul unor teme precum sărăcia, pacea, egalitatea, educația, mediul și sănătatea, este destinată fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani pasionate de IT de mobil.

La această competiție, elevele pot dezvolta aplicații inovatoare, menite să ajute comunitățile să rezolve probleme din viața de zi de zi.

Echipele participante la Technovation sunt premiate la nivel național, dar și internațional.

Anul acesta, Adobe și Fitbit au ales două idei de aplicații, realizate de echipe de fete de la licee din București.

Safe Walk - aplicația pentru prevenirea agresiunilor

Prima aplicație, premiată de Adobe, este ”Safe Walk”, o aplicație menită să ajute fetele și femeile aflate în pericol pe stradă, hărțuite verbal sau chiar fizic.

”Safe Walk” a fost dezvoltată de echipa ”Safety in numbers”, alcătuită din elevele Eva Marinescu, Ruxandra Stoica, Ioana Badea, Andreea Ghinescu și Ilinca Pitiș.

Aplicația a fost gândită să funcționeze la început ca o alarmă, care să sperie agresorul.

Dacă hărțuirea continuă, iar aplicația este oprită forțat de agresor apăsând pe butonul „STOP” (care este un buton fals), aplicația transmite locația, dar și live audio și video către prietenii utilizatorului.

”Ne-am înscris cu mult entuziasm care doar a crescut odată cu apropierea deadline-ului. În acest timp am învățat, alături de mentorul nostru, cum să construim, de la zero, o aplicație folosind platformele Thunkable și Firebase, cum să ne organizăm timpul și cum să ne împărțim atribuțiile în așa fel încât să avem o colaborare cât mai plăcută și eficientă.

Într-adevăr, am întâmpinat diverse provocări pe parcurs, dar acestea doar au facilitat comunicarea echipei și transpunerea ideilor noastre din teorie în practică, mai exact în cod, astfel dezvoltându-ne gândirea algoritmică. Proiectarea aplicației ‘Safe Walk’ ne-a ajutat să ne conectăm cu comunitatea noastră privind problema identificată și, într-un final, să îi găsim și creăm o soluție funcțională”, au spus reprezentantele echipei ”Safety in numbers”.

Minder - aplicația destinată bolnavilor de Alzheimer

Fitbit a ales să premieze aplicația ”Minder”, care este menită să ajute persoanele care suferă de demență, punând la dispoziție exerciții de memorie, cu întrebări generale, dar și specifice.

Aplicația a fost dezvoltată de eleve de la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” și la Colegiul Național ”Sfântul Sava” din București. Echipa ”S4G3Tech” este alcătuită din elevele Gabriela Florentina Alexa, Larisa Sîrbu, Teodora Trotea, Sabina Luca și Alessia Borangic.

Aplicația este menită să ajute pacienții să asocieze chipul persoanelor dragi cu numele acestora și să le prezinte tutoriale despre sarcini zilnice simple.

”Perioada actuală ne-a învățat importanța legăturilor interumane și ne-a arătat cât de repede se pot pierde. Astfel, trăind într-o comunitate apatică, am decis că trebuie să ne amintim să ne pese. Așa a luat naștere aplicația noastră, Minder, care este special concepută pentru persoanele care suferă de Alzheimer sau demență”, au transmis reprezentantele echipei ”S4G3Tech”, potrivit g4media.ro.

×
x close