Antena 3 CNN Actualitate Elena Udrea va fi extrădată în România. Decizia este definitivă

Elena Udrea va fi extrădată în România. Decizia este definitivă

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 17:54 10 Iun 2022 Modificat la 19:35 10 Iun 2022
elena udrea extradata
Elena Udrea va fi extrădată în România. Decizia este definitivă Sursa foto: Antena 3

Pe toată durata procesului Elena Udrea a susținut tot timpul, în cele două luni de când se află în arest, că nu își dorește să fie predată în România și speră ca măcar justiția din Bulgaria să o judece corect. 

Astăzi la ieșirea din sala de judecată fostul ministru al Turismului a făcut o acuzație extrem de gravă.

"În data de 7 aprilie atunci când s-a dat sentința în România în cazul meu, doi judecători din completul care au dat această sentință au fot chemaţi la Parchetul General şi au fost amenințați cu pușcăria dacă nu dau sentința de condamnare în dosarul Gala Bute.

În mod cert decizia împotriva mea s-a luat cu presiune. Au fost cele mai lungi două luni din viaţa mea", a spus Elena Udrea care a precizat că a făcut 20 de ani politică şi nu îi este frică pentru viata ei, dar are un copil acasă şi se așteaptă la orice dacă o să fie trimisă într-o închisoare din România.

Reamintim că la începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanța supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute.

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.

La scurt timp Tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România, iar Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.

Magistrații de la Curtea de Apel din Sofia, Bulgaria au decis astăzi ca Elena Udrea să fie extrădată în România, unde va ispăși o sentință de 6 ani de închisoare cu executare. 

"După mai multe audieri în dosar, în cadrul cărora au fost strânse sute de documente și fapte legate de dosarul Udrea, judecătorii de apel au emis o decizie prin care a autorizat extrădarea acesteia.

În cursul cauzei, Parchetul bulgar a apărat opinia conform căreia Udrea ar trebui predată autorităților române, întrucât există toate temeiurile în acest sens și nu există dovezi că drepturile și libertățile omului îi vor fi încălcate la întoarcerea acasă.

Ea a fost condamnată pentru corupție în România și nu are niciun obstacol în a-și ispăși pedeapsa acolo, a precizat parchetul

Contrar acestei opinii, avocații Elenei Udrea au spus că condițiile din închisorile din România sunt foarte proaste, iar sănătatea și viața ei ar fi amenințate dacă ar rămâne acolo.

Ea a primit deja o amenințare cu viața ei în custodia românească, iar autoritățile nu au răspuns, au spus avocații.

Aceștia au mai susținut că procesul împotriva Elenei Udrea în România a fost politic și că sentința ei a fost pronunțată de un complet de judecători ilegal, întrucât avea un judecător membru care nu a depus jurământul ca judecător în România.

Însăși Udrea a vorbit mult timp în instanță pe aceste probleme și s-a declarat victimă a partidelor de opoziție din România, ceea ce i-a provocat un dosar de corupție.

Potrivit deciziei finale a Curții de Apel din Sofia, există suficiente fapte care să arate că în România au fost semnalate încălcări în dosarul împotriva Elenei Udrea și că autoritățile române au întreprins multe măsuri pentru eliminarea acestora, inclusiv dreptul de a redeschide caz, care se examinează în prezent în instanţa de acolo.

De asemenea, instanța bulgară nu poate pune la îndoială inviolabilitatea colegilor săi români, care au audiat dosarul împotriva lui Udrea.

Membrul-judecător citat al completului, care nu depuse jurământul, nu mai lucrează în instanța română, dar nu pentru că a fost eliberat dintr-un motiv oarecare, ci pentru că s-a pensionat", au mai precizat judecătorii bulgari.

În ceea ce privește locurile de detenție și condițiile din acestea - autoritățile române au ținut cont de această problemă și lucrează pentru a o depăși, angajându-se să respecte toate drepturile, în special în cazul reținutei Elena Udrea", au mai precizat judecătorii Curţii de Apel din Sofia

"Nu ne-a fost ușor să luăm această decizie, nu pentru că cineva a încercat să influențeze decizia instanței, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz”, a spus raportorul cazului, judecătorul Svetla Bukova.

Elena Udrea cere încetarea procesului din dosarul Hidroelectrica, în care este acuzată că a primit o geantă cu 3,8 milioane de dolari

Elena Udrea le-a cerut judecătorilor încetarea procesului penal în dosarul Hidroelectrica în care este acuzată că a primit o geantă în care se aflau 3,8 milioane de dolari. Avocatul Elenei Udrea spune că procesul trebuie să înceteze pentru că faptele s-au prescris din 2018, potrivit deciziei CCR.

Elena Udrea a fost prezentă prin videoconferință din Bulgaria. A fost citată în Blagoevgrad, acolo unde se află în arest.

Elena Udrea a fost întrebată de judecători ce își dorește în acest proces și a răspuns că este de acord cu avocatul ei și că își dorește ca de această dată judecătorii să ia în calcul o decizie a CCR.

Dacă cei de la Curtea de Apel București nu vor fi de acord cu încetarea procesului penal, atunci Elena Udrea a spus că va dori să dea o declarație.

A fost dată o amânare în procesul Hidroelectrica. Judecătorii de la Curtea de Apel București au spus că mai așteaptă două săptămâni până la decizia CCR, înainte de a lua o decizie în dosarul Hidroelectrica.

Citiți şi: Elena Udrea, primele declaraţii după decizia de extrădare: "Decizia împotriva mea s-a luat cu presiune. Fetiţei îi voi spune iar o minciună, aşa cum fac de 2 luni"

 

×
Parteneri
x close