Antena 3 CNN Actualitate Care sunt cele mai frecvente cuvinte rostite de pacienții COVID când ajung la ATI. Medicul Elena Copaciu: ”Doar unii pleacă în viață de aici!”

Care sunt cele mai frecvente cuvinte rostite de pacienții COVID când ajung la ATI. Medicul Elena Copaciu: ”Doar unii pleacă în viață de aici!”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 07:47 08 Oct 2021 Modificat la 07:47 08 Oct 2021
Care sunt cele mai frecvente cuvinte rostite de pacienții COVID când ajung la ATI. Medicul Elena Copaciu: ”Doar unii pleacă în viață de aici!”
Sursa foto: getty images

Elena Copaciu, medic specialist ATI la Spitalul Matei Balș, descrie cu durere situația gravă de pe Terapie Intensivă a spitalului unde își desfășoară activitatea și face apel la oameni să se vaccineze. Tineri și bătrâni, oameni sănătoși sau cu afecțiuni cronice, toți cei care ajung în ATI, majoritatea nevaccinați, au aceleași spaime și speranțe, spune medicul. Iar cea mai mare dorință a acestora, dacă s-ar putea, ar fi să dea timpul înapoi. 

„Nimeni din afară nu-și poate imagina câtă suferință este acum în secțiile de Terapie Intensivă. Din păcate, doar unii pleacă în viață de aici. Când ajung în ATI, toți se roagă la Dumnezeu să dea timpul înapoi pentru că altfel ar proceda”, povestește specialistul în Terapie Intensivă. 

Prietena nu l-a lăsat să se vaccineze, ca să poată face copii

Elena Copaciu povestește cazul unui cuplu tânăr, internat la Balș. Bărbatul, un tânăr de 31 de ani, transferat de pe salon în ATI, din cauza formei grave a bolii. Iubita, o formă mai ușoară. 

„Mi-a spus că prietena nu l-a lăsat să se vaccineze, ca să poată face copii. La externare, l-am întrebat dacă se duce să se vaccineze când va depăși perioada de recuperare și mi-a spus că o să ceară toate cele 3 doze odată! E un fel de a spune, desigur”. 

”Nu așa trebuia să se întâmple”

Alt cuplu, aceeași boală. Cei doi, oameni în vârstă, nu au avut această șansă.

„Femeia, cu cancer pulmonar, nevaccinată, a decedat, iar soțul, într-un salon vecin, luptă pentru viață. Nu așa trebuia să se întâmple”, povestește medicul, potrivit Libertatea

„În valul patru, parcă  e o altă boală!”

Medicul spune că tulpina Delta a noului coronavirus care pare că a pus stăpânire peste țara noastră este mult mai agresivă.

„În valul patru, parcă  e o altă boală. În formele grave, ne confruntăm cu pacienți cu insuficiențe respiratorii severe, cu afecțiuni cardiace, cum sunt miocarditele virale, cu imunodepresii severe și prelungite”, explică medicul ATI.  Dacă în valul 3 staționarea în ATI a unui pacient era de 7-10 zile, spune Copaciu, acum pacienții au nevoie de tratament intensiv timp de 3-4 săptămâni. „Asta înseamnă și că un pat se eliberează mult mai greu”. 
 

×
x close