Are un job solicitant și muncește mult peste opt ore pe zi, așa că nu a luat-o prin surprindere starea de epuizare, însoțită de frisoane, pe care a simțit-o într-o seară, pe la ora 22.00, când încă mai avea ceva de lucru.
Febra de 38 de grade Celsius, durerile foarte puternice de cap, de mușchi, surmenarea și starea de amețeală care au urmat a doua zi au convins-o să-și facă un test rapid pentru Covid. Pozitiv. Încă două zile simptomele păreau că se agravează, iar din cauza amețelii a dormit încontinuu.
Elena a aflat de la un coleg că la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș“ se află în studiu clinic un tratament cu anticorpi monoclonali, iar accesul se face cu ușurință.
Așa că în ziua a patra, când au apărut și tusea, pe lângă starea de epuizare, frisoane și febră, a mers la Institut, la Pavilionul 1 unde și-a exprimat dorința de a fi inclusă în studiul care investighează un tratament cu anticorpi monoclonali pentru Covid.
Au urmat un test PCR care a confirmat infecția cu SARS-CoV-2, mai multe analize de sânge, de urină, o electrocardiogramă (EKG), o tomografie computerizată (CT) pulmonară. I s-au măsurat pulsul și saturația de oxigen și a avut o discuție detaliată cu medicul cu privire la simptome, la eventualele alergii și la tratamentele pe care și le-a administrat până la acel moment. Nu luase decât ibuprofen, pentru dureri și febră, și câteva vitamine.
Rezultatele analizelor i-au fost aduse după aproximativ două ore, împreună cu vestea bună: se încadra în parametrii impuși de protocolul studiului clinic și putea primi tratamentul. Singura condiție era să poată ajunge la controalele ulterioare, destul de dese și cu un program riguros. În primele două zile în fiecare zi, apoi o dată la două zile, apoi la patru zile, iar începând cu ziua a 14-a, lunar. Până în ziua 180. Apoi, monitorizarea se face doar telefonic. Locuind în București, a acceptat. A semnat un consimțământ și o serie de documente care o informau cu privire la tratament și la eventualele efecte adverse.
Continuarea, pe smartliving.ro.