Antena 3 CNN Actualitate Câteva elemente pe care le verifică auditorii energetici înainte de a încadra imobilele intr-o clasă energetică

Câteva elemente pe care le verifică auditorii energetici înainte de a încadra imobilele intr-o clasă energetică

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 17:50 10 Sep 2020 Modificat la 17:50 10 Sep 2020
o_1ehs7ih4dak85j1r7076hgkub.jpg

Este vorba despre acte care atestă cât de eficiente sunt apartamentele, clădirile rezidențiale, hotelurile, pensiunile sau alte tipuri de clădiri în care se desfășoară în mod constant activități cu publicul larg.

Pentru a fi cât mai bine pregătiți, oamenii trebuie să știe, însă încă de la început care sunt elementele pe care le verifică auditorii energetici, experții atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice înainte de a încadra imobilele într-una dintre cele 7 clase energetice.

Mai multe informații despre certificat energetic puteți găsi pe site-ul companiei Enermed Impex SRL București, www.avizez.ro.

Poziția geografică a clădirilor

Unul dintre lucrurile la care auditorii energetici sunt atenți atunci când studiază imobilul este referitor la poziția geografică a imobilelor.

Anvelopa clădirii

Pe lista detaliilor cărora experții le acordă o atenție sporită se numără și materialele folosite pentru ridicarea, dar și pentru izolarea clădirilor. Cu cât materialele sunt mai bune, cu atât pot contribui mai bine la obținerea unei izolări eficiente pe termen lung, datorita căreia imobilele să păstreze căldura în interior în timpul iernii, iar vara să păstreze o temperatură potrivită.

Instalația de iluminat

Instalația de iluminat este și ea extrem de importanta, întrucât influențează conumul energiei electrice. De exemplu, atunci când becurile sau ledurile sunt econome, ele ajută la obținerea unor rezultate satisfăcătoare pe termen lung din punct de vedere al consumului.

Instalația de încălzire și de alimentare cu apă caldă

Printre detaliile la care mai sunt atenți auditorii energetici se numără și instalația de încălzire și de alimentare cu apa caldă. Este esențial că viitorii proprietari sau chiriași să se poată bucura de condiții optime de trai sau în care să își desfășoare activitatea, iar furnizarea apei calde este extrem de importantă în acest sens.

Ventilația

În măsura în care este posibil, recomandat este că toate tipurile de imobile să beneficieze și de ventilație naturală. Acest detaliu poate aduce avantaje considerabile proprietarilor pe termen lung și, în același timp îi poate ajuta să se bucure de o eficiență energetică superioară a imobilelor.

Care sunt imobilele pentru care certificatele energetice nu sunt necesare?

Nu în ultimul rând, proprietarii de clădiri trebuie să știe și faptul că există excepții de la obligativitatea existenței certificatului de performanță energetică, conform legislației în vigoare. De exemplu, pentru lăcașurile de cult, pentru clădirile care au o valoare istorică însemnată și pentru clădirile care urmează a fi folosite doar pentru o perioadă limitată de timp (câteva luni), certificatele energetice nu sunt obligatorii.

Acordând atenție fiecărui pas din timpul construcției sau renovării imobilelor pe care le au, proprietarii acestora se apropie din ce în ce mai mult de o încadrare cât mai bună într-o clasa energetică superioară!

×
x close