Antena 3 CNN Actualitate Efectele vaccinului anti-HPV, dezbătute de medici şi părinţi

Efectele vaccinului anti-HPV, dezbătute de medici şi părinţi

1 minut de citit Publicat la 14:53 27 Noi 2008 Modificat la 14:53 27 Noi 2008
Efectele vaccinului anti-HPV, dezbătute de medici şi părinţi
Medicii şi părinţii s-au întâlnit, joi, la sediul Ministerului Sănătăţii pentru a discuta despre efectele vaccinului împotriva cancerului de col uterin.
În cadrul acestei întâlniri, directorul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu Cercel, a oferit informaţii suplimentare cu privire la vaccinul anti-HPV, pe care elevele de clasa a IV-a au posibilitatea să îl facă în această perioadă.
Potrivit acestuia, leziunile precanceroase pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor. Streinu Cercel a precizat că infecţia cu HPV se dezvoltă în 10-15 ani.
Bogdan Marinescu, medic la spitalul Panait Sârbu, susţine că cercetările privind acest vaccin au fost efectuate în Polonia pe placentele unor fături care nu s-au dezvoltat suficient. Potrivit acestuia, cancerul de col uterin nu este o boală explozivă, ci apare la debutul vieţii sexuale.
"Cu cât vârsta la care se începe activitatea sexuală este mai mică, cu atât riscul de îmbolnăvire cu cancer de col uterin este mai mare", a declarat Marinescu. Acesta a precizat că nu se ştie încă durata de neutralizare a virusului prin vaccin, adăugând că niciun tratament nu este lipsit de riscuri în medicină.
Medicul oncolog Florin Băcanu, prezent la aceste dezbateri, a declarat că persoanele neinformate pot fi victime ale unor şarlatani. Medicul s-a arătat îngrijorat de numărul crescut al cazurilor de deces în rândul femeilor care suferă de cancer de col uterin, acesta fiind mai mare decât în cazurile femeilor care suferă de cancer la sân.
Vaccinul împotriva cancerului de col uterin a început să fie administrat, miercuri, în unele şcoli. Cei mai mulţi dintre părinţi nu sunt însă de acord cu imunizarea.
Medicii susţin că ar fi bine ca fetele să fie însoţite de părinţi în momentul în care îşi fac vaccinul din cauza reacţilor care ar putea să apară. Mai multe asociaţii au cerut, însă, Ministerului Sănătăţii să stopeze campania.
Programul de vaccinare a fetiţelor de clasa a IV-a va dura 6 luni. Teoretic, în program sunt incluse 110.000 de fete. Numărul lor ar putea fi însă mult mai mic pentru că mulţi părinţi evită să-şi vaccineze copilul de teama reacţiilor adverse.
Antena3.ro

×
x close