Antena 3 CNN Actualitate Arafat, îngrijorat de pensionarea anticipată: România ar rămâne imediat fără 18% dintre medicii ambulanțieri

Arafat, îngrijorat de pensionarea anticipată: România ar rămâne imediat fără 18% dintre medicii ambulanțieri

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 21:35 29 Iun 2021 Modificat la 21:35 29 Iun 2021
o_1f9cgfadu1ckt1f9fte1e2s1bthb.jpg
Sursa foto: Hepta

„Legea obligă la pensionare la vârsta de 57 de ani personalul care lucrează la serviciile de ambulanță și în unitățile de primiri urgențe. Inițial toate discuțiile până la votarea legii au fost despre posibilitatea de a cere pensionarea în unele condiții de către personal, și nu de a se pensiona obligatoriu la 57 de ani și dacă a completat stagiul de cotizare.

Legea permite ca persoana care a ajuns la 57 de ani, înaintea pensionării, să solicite anual șefului secției prelungirea cu câte un an a activității sale în cadrul serviciului respectiv, cu condiția de a fi consultată de un medic de medicina muncii și să fie de acord șeful unității.

Am făcut o analiză de impact pentru a vedea ce va însemna treaba asta pentru noi imediat și în următorii trei ani. Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanță și 18% din medicii unităților de primiri urgențe și SMURD în categoria personalului pensionar la 57 de ani și care va trebui, dacă dorește, să ceară prelungirea.

Problema cu prelungirea este că nu avem niciun standard clar pentru medicii medicinei muncii în acest moment. Care e baza pe care spunem că el sau ea poate să continue activitatea sau nu. Înseamnă că s-ar putea să avem decizii destul de diferențiate în țară din punct de vedere al medicului care va stabili că persoana poate sau nu să continue activitatea. Persoana este, vrând sau nevrând, la cheremul șefului.

Impactul cifrelor este unul extrem de serios pe activitatea medicală, și am dat numai pe medici. 

Calculul nostru pe trei ani arată că ar fi 31% dintre medicii pensionari, 12% dintre asistenții medicali pensionari în următorii trei ani, 45% dintre ambulanțieri ar ajunge la vârsta pensiei, aproape 10% dintre șoferii de autospecială care nu au curs de ambulanțier la vârsta pensiei și 35% dintre operatorii de urgență la vîrsta pensiei.

Toți, dacă vor să rămână, vor trebui să ceară anual păstrarea lor până la vârsta la care se permite să rămână mai departe.

Avem oameni care au cerut păstrarea lor și la 65 de ani.”, a explicat Raed Arafat.

 

×
TOP articole
x close