Faptele, între care se numără nouă acuzații de viol, au fost comise în Republica Democrată Congo de lucrători naționali și internaționali, între anii 2018 și 2020.
Infracțiunile au fost documentate într-un raport întins pe zeci de pagini și elaborat de o comisie independentă, în urma unei investigații.
Investigația a fost declanșată după ce peste 50 localnice au reclamat abuzuri sexuale.
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto), a calificat raportul drept "de nescuzat".
Sex contra muncă, în Africa
Ancheta a relevat că 21 dintre cei 83 de agresori sexuali erau angajați ai Organizației Mondiale a Sănătății.
Comisia de investigație a intervievat zeci de femei care au susținut că li s-a oferit de muncă în schimbul serviciilor sexuale.
Localnicelor le-au fost oferite băuturi iar femeile au fost "înghesuite" în spitale și forțate să întrețină relații sexuale. Două dintre ele au rămas însărcinate.
OMS a anunțat că a reziliat contractele a patru persoane care erau încă angajate ale organizației și a promis că va lua măsuri suplimentare.
Șeful OMS prezintă scuze
Directorul general al OMS a confirmat că a luat cunoștință de raportul "îngrozitor" și a prezentat în mod direct scuze victimelor.
"Îmi pare rău pentru ce vi s-a făcut de către persoane angajate de OMS pentru a vă servi și a vă proteja. Este preocuparea mea cea mai prioritară ca agresorii să nu fie iertați, ci făcuți responsabili", a afirmat el.
Directorul OMS a mai spus că răspunderea finală îi aparține și a promis să susțină și să protejeze victimele, angajându-se, în același timp, să revizuiască "structura și cultura" OMS.
Directoarea regională al OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a prezentat, la rândul său, scuze celor care au avut de suferit din cauza personalului organizației.
Ea s-a declarat "umilită, îngrozită și devastată" de concluziile raportului.
Epidemia în timpul căreia au avut loc violurile, lichidată anul trecut
Comisia de anchetă a menționat că a găsit "greșeli structurale clare și lipsă de pregătire pentru a gestiona riscurile incidentelor de abuz și exploatare sexuală" în această țară din Africa centrală.
Comisia a estimat că situația a fost parțial posibilă pe seama faptului că prioritară a fost eradicarea epidemiei de Ebola, care a ucis peste 2.000 de persoane în RD Congo.
OMS a declarat închisă epidemia în iunie anul trecut.