Suspect sau suspicios - când şi cum le folosim corect, pentru că ele seamănă foarte mult, a explicat Ana Iorga, miercuri, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3 CNN.
Din păcate, după modelul englezei, a început să se folosească suspicios, cu sensul lui suspect şi există o confuzie între cele două cuvinte.
Exemple foarte frecvente în presă:
- Femeia din spatele lui Donald Trump, comportament suspicios în timpul tentativei de asasinat. Ce făcea (Sursa: cancan.ro).
Este vorba de o femeie din public, care părea suspectă, nu suspicioasă. Ea părea suspectă, pentru că în timp ce toată lumea se agita, acea femeie filma cu telefonul mobil și părea foarte relaxată. Așadar, avea un comportament nefiresc, suspect, care trezea suspiciuni, nu un comportament suspicios. Asta înseamnă că ar fi fost ea nesigură, bănuitoare.
- O româncă dispărută în Spania, găsită moartă după 5 zile. Gestul suspicios făcut de soț (Sursa: adevarul.ro).
Corect este gestul suspect făcut de soț, gestul care trezește bănuieli făcut de soț, în niciun caz suspicios. Asta însemna că e soțul bănuitor, iar aici soțul de fapt trezește suspiciuni anchetatorilor.
Suspicios = bănuitor, neîncrezător
Suspect = care este bănuit, care dă de bănuit; care inspiră neîncredere, de care trebuie să te ferești; dubios, îndoielnic.
Sursa: Dex
Această confuzie, folosirea lui suspicios cu sensul lui suspect în română pornește de la engleză, pentru că avem modelul englezesc foarte puternic și cumva ne afectează exprimarea în limba română, spune Ana Iorga.
Exemple din limba engleză:
- They became suspicious of his behaviour and contacted the police.
Ei au devenit suspicioşi şi au contactat poliţia.
- Didn't you notice anything suspicious in his behaviour?
Nu ai observat nimic suspect în comportamentul lui?
- She died in suspicious circumstances.
A murit în condiţii suspecte.