"SNSPA nu va accepta ca procesul didactic să fie bulversat, printr-o trecere rapidă, de la o zi la alta, din mediul online la mediul fizic", susţine instituţia.
Conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a analizat impactul ridicării stării de alertă asupra procesului didactic și a hotărât ca, până în data de 4 aprilie 2022, toate activitățile didactice să se desfășoare în continuare pe platformele de e-learning ale structurilor academice ale universității, în mediul online.
"Cadrul legislativ în vigoare permite universităților, în baza autonomiei universitare, să utilizeze metode didactice de predare-învăţare-evaluare în format online, până la finalul anului universitar 2021-2022.
SNSPA respectă legea, așa cum a făcut-o mereu, și consideră că aplicarea ei trebuie făcută cu responsabilitate față de comunitatea academică.
"SNSPA nu va accepta ca procesul didactic să fie bulversat, printr-o trecere rapidă, de la o zi la alta, din mediul online la mediul fizic"
De asemenea, SNSPA nu va accepta ca procesul didactic să fie bulversat, printr-o trecere rapidă, de la o zi la alta, din mediul online la mediul fizic", potrivit unui comunicat de presă.
Săptămâna viitoare, conducerea SNSPA va consulta studenții și profesorii cu privire la reluarea cursurilor și seminarelor, în format fizic, la sediul universității.
"Este firesc să revenim la învățământul fizic, dar trebuie să stabilim concret mecanismul etapizat și predictibil în care se va derula acest proces, fără a perturba activitățile didactice. Le mulțumesc studenților că în toată această perioadă au făcut sacrificii și au fost aproape de SNSPA.
Le garantez că SNSPA nu îi va pune în situația ca peste noapte să ia decizii cu un impact considerabil.
Peste 60% dintre studenții noștri nu sunt din București. Reluarea activităților didactice în format fizic presupune cazarea studenților, dar o bună parte din locurile disponibile în căminele SNSPA sunt puse la dispoziția refugiaților din Ucraina. Toate acestea ne obligă să luăm decizii responsabile", spune rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.
El apreciază că învățământul în forma fizică este evident dorit de toată lumea și este normală revenirea la acest sistem, "dar nu într-o manieră care prejudiciază derularea procesului didactic".
"Pe de altă parte, sistemul online s-a dovedit că are și multe avantaje, care ar trebui păstrate. Acest sistem de învățare, care este specific generațiilor digitale de astăzi, nu trebuie privit ca un adversar al școlii, ci ca un mijloc complementar", adaugă Remus Pricopie.
Ce înseamnă ridicarea stării de alertă pentru şcoli şi facultăţi? Cîmpeanu: "Universitățile nu mai pot organiza cursuri online"
Odată cu ridicarea stării de alertă, din 9 martie 2022, în educaţie acest lucru înseamnă "revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55" și "întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr. 1/2011", adică "se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile", a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Cu alte cuvinte, spune oficialul, elevii nu mai sunt obligați să meargă cu măști la școală (masca rămâne cu titlu de recomandare, alături de respectarea regulilor de igienă), iar facultățile și școlile nu mai pot organiza cursuri şi nici examene online, potrivit edupedu.ro.
Președintele Iohannis a anunțat că starea de alertă nu va fi prelungită după 8 martie, iar o serie de restricții vor fi eliminate.