Elevii clasei a XI vor da simulare la Limba şi Literatura Română după o nouă structură a subiectelor, a anunţat, miercuri seară, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), Vlad Ştefan, urmând ca din 2018 examenul de Bacalaureat să se dea după noul model.
„La iniţiativa doamnei Secretar de Stat, Monica Cristina Anisie, examenul naţional pentru elevii claselor a XII-a de anul viitor va sintetiza o cu totul altă perspectivă asupra literaturii române şi a modului de analiză şi interpretare a textului. În acelaşi timp, pentru a veni în ajutorul elevilor de clasa a XI-a, care la anul vor da un Bacalaureat diferit, simularea din acest an va fi axată strict pe noua structură a subiectelor”, a scris preşedintele CNE, Vlad Ştefan pe pagina sa de Facebook.
„1. Subiectul I s-a structurat mult mai bine. S-au eliminat cerinţele pur tehnice ale construcţiei textului şi abordarea e mult mai interactivă şi atractivă pe înţelegerea mesajului şi interpretarea lui. Mult mai simplu şi prietenos, se evaluează competenţele, nu învăţarea unor noţiuni neaplicabile. Se adaugă şi un scurt text argumentativ, bazat pe fragmentul de la subiectul I. 2. Subiectul II devine text argumentativ pe încadrarea în curent literar a unui text dat, destul de relevant. Ţi se dă un text şi curentul din care face parte, trebuie să argumentezi de ce. Din nou, mai aplicat. Va conta mai mult să ştii să legi teoria unui curent literar de text. 3. Subiectul III rămâne marea mea dezamăgire. Adică ce era până acum. Să înveţi pe de rost opere literare. M-aş fi axat pe cultură generală din opere + creaţie şi gândire critică + corelaţii din literatură. Păcat, în continuare elevii vor trebui să zică "În opinia mea,.." şi apoi să copieze un critic literar”, a explicat Horia Onița, fost președinte al CNE.
Structura noilor modele de subiecte de la simularea de la Limba şi Literatura română poate fi accesată pe site-ul subiecte 2017.edu.ro.