Antena 3 CNN Actualitate Educație Povestea unui liceean, șef de promoție, care a făcut zilnic naveta peste 40 de kilometri: "Plecam la 7:20 dimineața"

Povestea unui liceean, șef de promoție, care a făcut zilnic naveta peste 40 de kilometri: "Plecam la 7:20 dimineața"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:39 20 Iun 2023 Modificat la 14:34 20 Iun 2023
sef promotie vatra dornei naveta
Povestea unui șef de promoție care a terminat liceul cu 10 pe linie. Elevul a făcut zilnic naveta, peste 40 de kilometrii Sursa foto: monitorulsv.ro

Gabriel Rusu a reușit să devină șeful promoției din acest an al Liceului Teoretic "Ion Luca" din Vatra Dornei. A încheiat cei patru ani de liceu cu zece pe linie, dar reușita băiatului nu a fost lipsită de lipsuri și probleme. 

Pentru a putea ajunge la liceu, tânărul a făcut naveta zilnic, vreme de patru ani, peste 40 de kilometri dus - întors, între Ciocănești și Vatra Dornei, navetă care însă ajunsese o rutină, în ciuda drumului obositor, a microbuzelor ponosite și supraaglomerate, a orelor pierdute.

"Nu sunt tocilar, eu nu pot reține învățând pe de rost, ci doar logic, pe baza unor asocieri, a unor imagini și a unor rezumate. La clasă eram atent, receptiv, iar acasă lăsam undeva la 20 – 30% pentru aprofundare. Nu am avut niciodată nevoie de meditații, nici acum pentru Bacalaureat, având în vedere că cerințele examenului sunt din materia de liceu, nu văd de ce aș avea nevoie", spune adolescentul, citat de Monitorul de Suceava

Citește și: România, fruntaşă în UE la copiii care nu trec de gimnaziu | 12,7% din cei înscrişi în clasa a VIII-a nu s-au prezentat la Evaluarea Naţională

O parte bună a cursurilor online a fost sistarea temporară a navetei de peste 40 de kilometri pe care tânărul o făcea zilnic, între Ciocănești și Vatra Dornei. Naveta i-a fost decontată integral doar în clasa a IX-a, în anii următori statul subvenționând nici măcar jumătate din costul acesteia.

"Erau cam 40 de minute dus, 40 de minute întors. Plecam la 7.20 dimineața și ajungeam aproape de 15.00. Mai rău a fost în clasele a IX-a și a X-a, când am prins niște autobuze mici, microbuze aglomerate și mie îmi era rău de mașină.

Microbuze de 20 de locuri în care eram 40 de persoane. Exceptând partea asta, e obositor, dar și frumos, mai ai ocazia să socializezi și devine rutină la un moment dat", spune absolventul.

Acum, Gabriel a ales să se îndrepte către Universitatea de Medicină din Iași, pentru care se pregătește de examenul de admitere la fizică și biologie, de la finele lunii iulie. Până atunci trebuie să treacă de examenul de bacalaureat pe care îl va susține la română, matematică și fizică.

×
x close