Antena 3 CNN Actualitate Educație Scandalul de la Arhitectură ia amploare, după ce un click i-a trecut pe candidați de la admiși la respinși. Rezultatele nu se contestă

Scandalul de la Arhitectură ia amploare, după ce un click i-a trecut pe candidați de la admiși la respinși. Rezultatele nu se contestă

studenti in amfiteatru
Greşeală impardonabilă la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti, unde rezultatele a sute de candidaţi au fost încurcate. FOTO captură video Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iul 2024   •   08:44

Greşeală impardonabilă la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti, unde rezultatele a sute de candidaţi au fost încurcate. După ce tinerii au sărbătorit că au fost admişi, ori au trăit drama pierderii examenului, aceştia au aflat cu stupoare că notele afişate nu erau cele corecte. Deşi candidaţii cer acum reanalizarea lucrărilor, conducerea universităţii se opune. Regulamentul intern prevede de trei decenii că rezultatele de la Arhitectură nu se pot contesta. 

472

Destinele a sute de tineri au fost date peste cap cu un click. În momentul în care introducea rezultatele în sistemul informatic, un reprezentant al universităţii a băgat de două ori acelaşi cod. Întreg tabelul s-a decalat şi sute de note au apărut în dreptul altor nume.

S-a ajuns la situații devastatoare, în care tineri care au sărbătorit admiterea la facultate și apoi au primit vestea că au picat.

Candidată la arhitectură: "Astăzi am primit vestea proastă că am picat. Pe 472, respins. Eram pe poziția 71. Nu îmi vine să cred. A picat cerul pe mine. Mă pregătesc de atâţia ani. Mi se pare o porcărie ce se întâmplă aici. Încercăm să vedem ce putem rezolva în continuare."

Conducerea universităţii a recunoscut greşeala şi a refăcut listele.

Marian Moiceanu, rector la Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu": "Ceea ce facem noi astăzi este o asumare a acestei greşeli care este a şcolii. Noi nu putem decât să refacem lucrurile astea în aşa încât să indreptăm greşeala şi să dăm notele corecte candidaților."

Candidaţii au cerut însă să îşi revadă planşele pentru a fi convinşi că nota de pe lucrare se regăseşte şi pe lista finală.

Bogdan Puiu, secretarul comisiei tehnice de admitere: "Cei care au depus contestaţii vor primi acces pentru aproximativ 2 minute, să certifice că planşa pe care o văd este a lor".

Lipsiţi de încredere, viitorii studenţi şi părinţii lor au solicitat şi recorectarea lucrărilor, dar au fost refuzaţi. Tot de un refuz s-au lovit şi când au încercat să intre în sala de conferinţe. Aşa că au chemat poliţia.

Tatăl unui student: "Toată metodologia dvs nu e conformă legii învățământului. E dreptul nostru, e dreptul acestor copii să fie studenți. În felul acesta li se refuză dreptul la învățământ universitar, dat de Constituţie."

Marian Moiceanu, rector la Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu": "E o metodologie pusă pe site, acceptată, în baza căreia s-au înscris. De 33 de ani funcționăm așa și care spune că o notă dată de o comisie de experți, de arhitecți, de profesori, nu poate fi contestată."

Revoltaţi, mai mulţi candidaţi au anunţat că vor sesiza autorităţile competente şi vor face inclusiv plângeri penale împotriva Universităţii de Arhitectură din capitală.

×
Citește mai multe din Educație
» Vezi toate știrile din Educație
Cele mai noi știri
Parteneri
x close