Antena 3 CNN Actualitate Educație România va avea o nouă școală verde în mediul rural, construită cu 9 milioane de euro prin PNRR

România va avea o nouă școală verde în mediul rural, construită cu 9 milioane de euro prin PNRR

elevi scoala - getty
Viitoarele şcoli din România trebuie să fie smart, verzi şi accesibile pentru orice copil, spune primarul Comunei. Susa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    29 Aug 2024   •   20:07

O şcoală verde va fi construită în Ciugud, comună unde funcţionează din 2019 prima şcoală smart din mediul rural din România, contractul de finanţare, în valoare de peste nouă milioane de euro, fiind semnat de către ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi primarul Gheorghe Damian, notează Agerpres. 

"Primăria Ciugud a semnat contractul pentru construirea şcolii viitorului, cea mai importantă investiţie în educaţie din istoria comunei. Contractul de finanţare, în valoare de peste 9 milioane de euro, a fost semnat la Bucureşti de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi primarul Ciugudului, Gheorghe Damian, cea mai mare parte a fondurilor urmând a fi alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", se arată într-un comunicat transmis, joi, de administraţia locală.

Şcoala verde din Ciugud va fi în totalitate independentă energetic 

Proiectul presupune construirea unei noi şcoli verzi, unitatea de învăţământ urmând a fi în totalitate independentă energetic şi un model pentru educaţia viitorului.

"Proiectul este cu atât mai deosebit pentru că a implicat atât echipa primăriei, cât şi o echipă de experţi coordonată de o persoană cu deficienţe de vedere. Ovidiu Tuduruţă şi-a folosit atât experienţa în accesarea fondurilor europene, cât şi ideile de a crea o unitate de învăţământ cât mai accesibilă şi pentru persoanele cu dizabilităţi", adaugă sursa menţionată.

În 2019, la Ciugud a fost deschisă prima şcoală inteligentă din mediul rural din România

Primarul Gheorghe Damian a amintit că, în urmă cu cinci ani, a fost deschisă la Ciugud o şcoală smart, prima şcoală inteligentă din mediul rural din România.

"Am semnat contractul de finanţare pentru noua şcoală, pe care o vom construi la Ciugud, o şcoală a viitorului, care credem că va fi cea mai importantă investiţie în educaţie din istoria comunei. Construim o şcoală pentru comunitate, care să fie o investiţie cu impact pentru următorii 50 sau chiar 100 de ani.

În urmă cu aproape 5 ani, am reuşit să deschidem o şcoală smart la Ciugud, prima şcoală inteligentă din mediul rural din România, care vă spun cu bucurie că ne-a rămas mică. De aceea, construim o şcoală nouă, care va fi în totalitate independentă energetic şi va folosi soluţii inovative pentru producerea energiei, răcirea şi încălzirea claselor. Va fi o şcoală integrată în natură, în care îmbinăm în procesul educaţional respectarea identităţii rurale cu folosirea tehnologie, inovaţiei şi digitalizării", a spus Gheorghe Damian.

Proiectul depus de Comuna Ciugud pe PNRR s-a clasat pe primul loc în Regiunea Centru între proiectele care prevăd construirea de şcoli verzi, având o valoare de aproximativ 45,7 milioane de lei (peste 9 milioane de euro), din care 1,2 milioane de lei este contribuţia administraţiei locale, iar restul sunt fonduri europene.

Noua şcoală verde din Ciugud va fi construită pe un teren de 15 hectare

Noua şcoală va fi construită în centrul satului Ciugud, pe un teren de circa 15 hectare, urmând să fie înconjurată de un parc plantat de la zero cu arbori autohtoni.

"În proximitatea şcolii se va afla o bază sportivă modernă, care, în prezent, se află în aşteptarea finanţării de la Compania Naţională de Investiţii. Şcoala va presupune concepte moderne de predare, care vor îmbina atât tehnologia cât şi deschiderea spre natură, astfel că unele dintre sălile de clasă vor avea pereţi cortină care se pot deschide pentru ca, în timpul verii, orele să se mute în natură", se mai arată în comunicat.

Astfel, potrivit acestuia, comuna Ciugud doreşte să dea "un nou semnal în educaţie: viitoarele şcoli din România trebuie să fie smart, verzi şi accesibile pentru orice copil".

×
Citește mai multe din Educație
» Vezi toate știrile din Educație
Cele mai noi știri
Parteneri
x close