Antena 3 CNN Actualitate Educație „România educată” are cei mai mulți elevi care renunță la școală. Câți bani pierde țara noastră din cauza abandonului școlar

„România educată” are cei mai mulți elevi care renunță la școală. Câți bani pierde țara noastră din cauza abandonului școlar

Raluca Măndoiu
3 minute de citit Publicat la 20:42 21 Oct 2024 Modificat la 21:35 21 Oct 2024
Legisla?ia din Rom?nia a clarificat ?i restric?ionat str?ngerea de bani pentru fondul clasei
România se află pe primul loc în Europa cu cel mai mare procent de abandon școlar / FOTO: Getty Images.com

Abandonul şcolar sărăceşte România cu zeci de miliarde de euro. Cu fiecare elev care renunţă la şcoală, statul pierde 16 mii de euro. Numai în ultimii 12 ani, 275 de mii de copii nu s-au mai dus deloc la şcoală sau la liceu. Deşi cifrele alarmante ne clasează pe primul loc în Europa, cu cel mai mare procent de abandon școlar, autorităţile nu au venit decât cu programe care nu au avut rezultatele aşteptate. 

An de an, în medie, câte 23.000 de copii părăsesc băncile şcolii. Prea săraci, lăsaţi de izbelişte de părinţi, nevoiţi să muncească sau, pur şi simplu, nemotivaţi de şcoală, aceştia abandonează studiile.

„Anul trecut, am avut câteva situații. Mai mulți au făcut învățământul obligatoriu de 10 clase, ca să poată lua permis, și s-au gândit să plece. N-au condiții materiale, vor să fie independenți”, a declarat Constantin Agafiței, director la Liceul „N. Bălcescu”, Flămânzi.

Pe parcursul vieţii, un absolvent de liceu va obține 190.000 de euro în plus la salariu

Lipsa studiilor îi va afecta, însă, financiar. Odată ajunşi adulţi, vor încasa salarii mai mici faţă de cei care termină liceul. Pe parcursul vieţii, un absolvent de liceu va obține 190.000 de euro în plus. Când se trage linie, statul rămâne însă marele pierzător.

Cei 275.000 de elevi, care au abandonat şcoală în ultimii 12 ani, vor costa statul român 107 miliarde euro, se arată într-o analiza făcută de Camera de Comerţ Americană şi Universitatea Bucureşti.

„Noi nu investim într-o educație care să fie utilă populaţiei. Şcoala e încremenită în secolul trecut, fără să ţină pasul cu ceea ce acum ar însemna şcoală modernă, în care există digitalizare, în care foloseşti tehnologie”, a declarat Ciprian Necula, sociolog.

În speranţa că vor convinge elevii să vină la şcoală, în unele unităţi de învăţământ au fost introduse mese calde, program prelungit sau transport gratuit.

„Nu are loc o scădere fantastică. Aceşti copilași provin din părinţi care n-au beneficiat de pregătire și atunci e un fel de moştenire de familie acest lucru”, a declarat Daniela Voinea, director şcolar.

Eficient s-a dovedit a fi programul prin care cei care au abandonat şcoala în urmă cu mulţi ani şi-au putut relua studiile.

„Am avut de a lungul timpului, având programul Şcoala a Doua Şansă, copii care veneau la şcoală şcoală şi părinţii care veneau la A Doua Şansă. Au fost niște chestii nemaipomenite”, a mai declarat Daniela Voinea, director şcolar.

Şi proiectul ROSE a dus la scăderea uşoară a ratei abandonului şcolar. Programul se încheie însă luna viitoare, iar Ministerul Educației nu are bani să achite ultima tranşă, de 13 milioane de euro.

Fără bani, viziune şi reformă în educaţie, România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană, cu cei mai mulţi copii care abandonează şcoala.

×
x close