Programul „O minte sclipitoare” și-a deschis porțile pentru copiii supradotați ai României, care cu ajutorul FDVDR vor fi consiliați și îndrumați de către specialiști pentru a-și descoperi și valorifica adevăratul potențial. Recomandările specialiștilor vor include și sfaturi pentru cadrele didactice care au norocul de a lucra cu astfel de copii. Activitățile se vor desfășura online și sunt gratuite.
Tot în sprijinul excelenței, FDVDR susține cercetarea alimentară și este partenerul RO.ALIMENT. SHOW 2022, care se va desfășura în perioada 24-26 mai. Senatul Științific al FDVDR le oferă posibilitatea studenților de la facultățile cu profil alimentar să participe gratuit la conferința unde se pot întâlni și pot asculta sute de specialiști în domeniu, din țară și din afara României.
Un alt proiect inovator coordonat de Senatul Științific FDVDR este reprezentat de o cercetare sociologică a efectelor pandemiei de COVID-19 în rândul persoanelor de vârsta a treia. Alături de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, care va realiza sondajul, FDVDR și-a propus să răspundă la o serie de întrebări-cheie privind starea de sănătate a populației vizate de program și la modul în care aceștia au avut acces la serviciile medicale în perioada pandemiei.
Pentru Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României ultima perioadă a adus și recunoașteri importante ale activității desfășurate în ultimii 30 de ani. Astfel, FDVDR a devenit Punct de Talent, în cadrul rețelei europene European Talent Support Network – ETSN.
European Talent Support Network este o rețea formată din instituții care se ocupă cu sprijinirea talentelor. Scopul rețelei este de a asigura fluxul de informații și de a face schimb de bune practici între membri. De asemenea, oferă sprijin tinerilor supradotați, stimulează activitatea de cercetare în domeniul abilităților înalte și creează o comunitate care se concentrează pe diferitele nevoi ale persoanelor cu capacități ridicat.
Totodată, FDVDR a fost desemnată membră în rețeaua Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în urma procesului de selecție organizat de Comisia Națională a României pentru UNESCO. Această calitate a fost acordată pe o perioadă de trei ani, după analizarea unor criterii riguroase și, în practică, înseamnă că Fundația va contribui la promovarea mandatului și obiectivelor UNESCO, respectând promovarea valorilor acesteia: educația pentru dezvoltare durabilă, drepturile omului și libertățile fundamentale, educație interculturală și promovarea diversității și a patrimoniului intercultural, încurajarea participării fetelor și a femeilor.