UPDATE 15.50 - Câteva sute de persoane din domeniul educaţiei protestează, de la ora 15.00, în faţa sediului Guvernului, potrivit agerpres.ro.
Aceştia au pancarte pe care scrie "Ne-aţi îngropat în hârtii", "Vrem majorarea cu 50% a salariilor profesorilor debutanţi", "Calitate 10, salariu 1", "Iohannis, Guvernul tău nu ne face decât rău", "Înainte de a vă întreba cât costă educaţia, întrebaţi-vă cât valorează ea".
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat, luni, că aproximativ 800 de sindicalişti din învăţământ vor picheta, luni şi marţi, între orele 15.00 - 17.00, sediul Guvernului, nemulţumiţi de situaţia din educaţie.
Protestatarii reclamă, printre altele, faptul că Executivul nu a aprobat proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, elaborat pe baza Memorandumului aprobat de premierul Dacian Cioloş în data de 12 ianuarie 2016.
Potrivit FSLI, proiectul propus de Ministerul Muncii, în urma discuţiilor dintre grupul interministerial şi reprezentanţii instituţiilor bugetare, urma să elimine actualele inechităţi şi dezechilibre din salarizarea personalului din sectorul public.
De asemenea, sindicaliştii consideră că este incorect modul de stabilire a costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, "atâta timp cât se pleacă de la un 'dat' al Ministerului Finanţelor Publice şi nu de la nevoile reale de finanţare ale unităţilor de învăţământ', precum şi 'inactivitatea factorilor de decizie în stoparea 'fenomenului' de depăşire a numărului de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/clasă, cu mult peste cel prevăzut de art. 63 din Legea educaţiei naţionale'.
Pe lista nemulţumirilor sindicaliştilor se mai regăsesc: nedecontarea, în integralitate, de către toate autorităţile publice locale, a cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, creşterea alarmantă a numărului de agresiuni fizice şi verbale asupra personalului didactic, săvârşite de elevi şi reprezentanţii legali ai acestora.
Profesorii mai menționează și neadaptarea conţinutului programelor şcolare la nevoile de formare ale elevilor şi la cerinţele de pe piaţa forţei de muncă, inexistenţa dreptului legal al personalului didactic de predare cu o vechime efectivă în învăţământ de cel puţin 34 de ani de a se pensiona la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, neadoptarea unor măsuri legislative care să conducă la depolitizarea funcţiilor de conducere din învăţământ.
FSLI reprezintă drepturile şi interesele a aproximativ 178.000 de membri de sindicat, adică peste 60% din totalul salariaţilor din învăţământul preuniversitar.
----------------------------
Știrea inițială 08.36
Profesorii încep luni protestele în faţa sediului Guvernului.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere salarii mai mari pentru dascăli şi acuză Executivul că legea salarizării este ”o glumă proastă”.
Conform proiectului, profesorii care urmează să intre în învăţământ ar avea salarii şi mai mici decât acum.
În unele cazuri, salariile vor scădea cu până la 800 de lei, iar din cauza modului în care este concepută grila, veniturile care nu scad vor fi îngheţate pe termen nedefinit, spun liderii FSLI.
Sindicaliştii cer demisia Guvernului şi îndreptarea nedreptăţilor privind salariile.