Antena 3 CNN Actualitate Educație Profesorii din România sunt instruiţi de experţi să recunoască toate tipurile de droguri

Profesorii din România sunt instruiţi de experţi să recunoască toate tipurile de droguri

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 08:52 14 Feb 2024 Modificat la 08:53 14 Feb 2024

Profesorii vor să ştie cum să recunoască un elev care consumă substanţe interzise şi cum să acţioneze. Mulţi dintre ei au fost uimiţi să afle că noile tipuri de droguri pot fi şi sub formă de acadele sau jeleuri.

Ioana Șandru este consilier la un Colegiu de top din Capitală. În cabinetul său au ajuns, mai ales, profesori îngrijorați, părinți neinformați și chiar elevi care recunosc că au devenit consumatori de droguri. 

"Drogurile ușoare sunt accesibile și chiar se laudă cu asta. Părinții își doresc să se implice, dar sunt luați pe nepregătite. Nu au suficiente informații, de aceea este bine să mergem noi către ei și să le oferim informații despre semnele adicției.  

Elevul nu mai este atent la ore, este plictisit, somnoros, încearcă să evite sarcinile școlare și facem absențe multe", a declarat Ioana Șandru, consilier școlar. 

Specialiștii antidrog i-au învățat pe profesori că în cazul consumului de droguri, prima dată apar modificări ale comportamentului și abia apoi semne fizice. Totodată, specialiștii le arată cadrelor didactice și părinților cum arată noile substanțe interzise. 

Drogurile iau formă de jeleuri și acadele pentru a nu da de bănuit 

"Sunt sub formă de jeleuri, gumă de mestecat, acadele, sunt foarte frumoase, dar fac foarte mult rău și de aceea de fiecare dată când le vedeți vă îndemn să citiți pe ele și să vedeți ce substanță conțin. Am întâlnim și părinți care cumpără vape-uri pentru copii lor de clasa a V-a", a precizat Ramona Dabija, director Agenția Națională Antidrog. 

Specialiștii atrag atenția că periculoase sunt inclusiv pliculețele de nicotină, tot mai răspândite printre elevi. 

"În cazul acelor pliculețe, care se pun sub buza superioară, atunci ajunge o cantitate foarte mare de nicotină în organismul persoanei consumatoare. O cantitate mare din această substanță poate duce la probleme cardiovasculare destul de grave", a declarat Bogdan Gheorghe, medic Agenția Națională Antidrog. 

În curând va fi disponibilă o linie telefonică pentru persoanele care consumă și se tem să ceară ajutor. Până acum, circa 800.000 de profesori și părinți au participat la cursurile experților antidrog. 

×
TOP articole
x close