Antena 3 CNN Actualitate Educație Profesorii în grevă generală, de luni, 22 mai: Sindicaliștii transmit că vor onora orice invitație la negocieri | Ce spune ministerul, pe ultima sută de metri

Profesorii în grevă generală, de luni, 22 mai: Sindicaliștii transmit că vor onora orice invitație la negocieri | Ce spune ministerul, pe ultima sută de metri

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 20:17 19 Mai 2023 Modificat la 20:34 19 Mai 2023
scoala centrala bucuresti
Profesorii în grevă generală, de luni, 22 mai: Sindicaliștii transmit că vor onora orice invitație la negocieri Sursa foto: Profimedia Images

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" și Federația Națională Sindicală "Alma Mater", în numele salariaților din învățământ, transmit, vineri, că vor onora orice invitație oficială la negocieri venită din partea Guvernului României.

"Din anul 2021, am tras foarte multe semnale de alarmă, am trimis zeci de scrisori și comunicate, am organizat mai multe acțiuni de protest, însă, de fiecare dată, discuțiile nu au avut rezultatul așteptat de membrii de sindicat. De cele mai multe ori, ni s-au făcut doar promisiuni, care nu au fost onorate", spun sindicaliștii. 

Mai mult, sindicaliștii spun că ei au făcut tot posibilul ca să nu se ajungă la acest protest extrem, greva generală, care va fi declanșată luni, 22 mai.

Citește și: Se reiau angajările în învățământ! Guvernul a aprobat Memorandumul pentru deblocarea posturilor din Educație

"În continuare suntem deschiși la negocieri, indiferent de ziua și ora la care suntem invitați", mai spun ei.

Sindicaliștii cer majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Mai cer instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Răspunsul transmis de ministerul Educației, vineri, 19 mai

"Ministerul Educației ia toate măsurile prevăzute de cadrul legal, ce intră în domeniul său de competență, pentru a evita declanșarea grevei generale începând cu 22 mai 2023. În același timp, suntem preocupați si întreprindem demersurile necesare pentru protejarea dreptului la educație al elevilor. 

Am avut astăzi o videoconferință cu inspectoratele școlare județene, în cadrul căreia le-am prezentat cadrul general al dialogului social și le-am transmis să monitorizeze constant modul în care se derulează activitatea educațională la nivelul județelor, comunicând permanent cu toți actorii implicați în procesul educațional. În acest demers, contăm și pe responsabilitatea directorilor fiecărei unități de învățământ. 

Unitățile de învățământ trebuie să le comunice permanent părinților informațiile necesare privind derularea activităților didactice, eventualele reorganizări de program sau modificări în capacitatea de supraveghere a elevilor pe durata prezenței în spațiul școlii. Facem toate eforturile ca procesul educațional să continue, iar elevii să fie în siguranță în unitățile de învățământ.

Vom continua să avem un dialog constant și deschis cu reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, pentru a găsi cele mai bune soluții în baza Legii dialogului social nr. 367/2022. 

Reamintim că responsabilitatea Ministerului Educației este atât față de angajații din sistem, cât și față de milioanele de elevi și părinți din România."

×
x close