Antena 3 CNN Actualitate Educație LIVE TEXT. Prima zi de școală din anul 2024-2025: Principalele modificări pentru elevii de gimnaziu şi liceu, în noul an școlar

LIVE TEXT. Prima zi de școală din anul 2024-2025: Principalele modificări pentru elevii de gimnaziu şi liceu, în noul an școlar

elevi gimnaziu scoala clasa
Elevi de gimnaziu în sala de clasă, la școală. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    09 Sep 2024   •   07:00

Astăzi, școlile din România își redeschid porțile pentru aproape 3 milioane de elevi. Cu toate acestea, începutul anului școlar aduce nu doar entuziasm și speranță pentru viitor, ci și probleme nerezolvate care continuă să apese sistemul educațional.

Dincolo de noutățile introduse de Legea Educației și de reformele în derulare, problemele vechi revin cu aceeași insistență, afectând mii de elevi și părinți. Sunt schimbari, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Dar sistemul educațional românesc suferă de aceleași vechi neajunsuri.

Toate informațiile importante le aflați astăzi, doar aici la Antena 3 CNN în transmisiuni speciale oră de oră. Facem o analiză detaliată a stării școlilor din ţară. 

Noul an şcolar vine cu modificări pentru absolvenţii de gimnaziu şi liceu

Examenul de Bacalaureat va începe în iarnă, iar candidaţii îşi vor putea vizualiza lucrările înainte de a contesta notele primite la Evaluarea Naţională şi la BAC. 

Și pentru cadrele didactice apar noi obligații și interdicții. Unitățile școlare vor avea obligația să publice autorizația de securitate la incendiu dar și avizul sanitar, iar profesorii vor avea interdicția de a face meditații cu elevii cărora le predau și la clasă.

Important de văzut este ce se va întâmpla în ceea ce privește bulling-ul din școli, dar și consumul de droguri, în condițiile în care a scăzut alarmant vârsta consumatorilor. Elevii de doar 9, 10 sau 11 ani au ajuns să devină consumatori, însă până acum nu a apărut nici o măsură concretă.

Ministerul Educației impune noi reguli la început de an școlar. Amplasarea camerelor de detenție, interdicția telefoanelor mobile, codul vestimentar sau portofoliul educațional sunt doar câteva dintre ele. 

Cameră de detenție pentru elevi

Cea mai controversată dintre măsuri este camera de detenție pentru elevii care deranjează orele. Părinții se întreabă de cine vor fi supravegheați aceștia în condițiile în care există deja deficit de cadre didactice iar profesorii spun că în multe școli nu există spațiu suficient. Acolo, elevii învață chiar în trei schimburi, motiv pentru care nu se știe unde vor fi ținuți ”elevii problematici”. 

Pe de altă parte, psihologii atrag atenția că nu este de bun augur să izolezi copilul, ținând cont că efectele pot fi inverse.

Cod vestimentar pentru elevi

Din această toamnă, școlile pot impune și cod vestimentar elevilor. Ministerul a lăsat însă la latitudinea fiecărei unități de învățământ ce piese vestimentare sunt interzise școlarilor.

Părinții pot cere socoteală profesorilor pentru note

De asemenea, părinții vor putea cere socoteală profesorilor pentru notele acordate elevilor.

Elevii vor evalua activitatea profesorilor

La rândul lor, elevii vor putea completa o fișă de feedback pentru profesori. Multe cadre didactice au criticat însă această măsură în condițiile în care, spun ei, școlarii cu note mici nu vor face altceva decât să se răzbune pe profesori în momentul în care completează această fișă de evaluare.

Interdicție pentru profesori de a face meditații cu elevii de la clasă

Apare și interdicția pentru profesori de a face meditații cu elevii cărora le predau la clasă. Ministerul se bazează însă, în acest caz, numai pe reclamații venite din partea părinților sau elevilor, și nicidecum nu se vor face modificări, astfel încât această măsură vine cu un mare semn de întrebare. 

Consilier școlar pentru cel mult 500 de elevi

Noua lege prevede, de asemenea, un consilier școlar la fiecare 500 de elevi. Este, însă, o măsură greu aplicabilă, în condițiile în care nu există suficienți specialiștii.

Telefoane interzise în timpul orelor

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor de curs.

Modificări în calendarul școlar: Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2025 vor fi programate mai devreme

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat miercuri, 4 septembrie, că examenele naţionale din noul an şcolar se vor desfăşura mai devreme, înainte de sfârşitul lunii iunie, precizând şi că a decis ca vizualizarea lucrărilor scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat în 2025 să se facă înainte de depunerea contestaţiilor.

"Sunt o serie de noutăţi şi în ceea ce priveşte examenele naţionale pentru anul care tocmai începe. Probele scrise ale examenelor copiilor se desfăşoară mai devreme şi se vor finaliza înainte de sfârşitul lunii iunie, tocmai pentru a putea să ţinem cont de evoluţia spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, care pot afecta randamentul candidaţilor.

Pentru Bacalaureat am ţinut cont şi de solicitările de a identifica o soluţie funcţională care să permită încadrarea în termen a tuturor candidaţilor care merg spre învăţământ superior în ţară sau în afara ţării", a precizat Deca, după şedinţa de guvern.

Ea s-a referit şi la faptul că elevii vor putea să-şi vadă lucrările de la examenele naţionale înainte de a face contestaţii.

"De asemenea, am decis ca vizualizarea lucrărilor scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat 2025 să se facă înainte de depunerea contestaţiilor. Copiii îşi vor putea vedea lucrările înainte de a depune contestaţia, pentru a putea decide în consecinţă de cauză", a adăugat Deca.

Ministrul a menţionat că simulările examenelor naţionale se vor desfăşura în luna martie 2025.

"De asemenea, o altă noutate este faptul că am stabilit pentru predictibilitate, înainte de a începe şcoala, datele simulărilor examenelor naţionale. Se vor desfăşura în luna martie a anului viitor, 17-19 martie - Evaluarea Naţională, 24-27 martie - Bacalaureat. Vom continua cu evaluarea digitalizată, care s-a dovedit a fi un succes - dacă preluăm feedback-ul celor implicaţi, atât al cadrelor didactice, cât şi al elevilor", a mai spus Deca.

STB: Vor circula mai multe autobuze, troleibuze şi tramvaie în Capitală, după începerea anului şcolar

Societatea de Transport Bucureşti (STB) va suplimenta numărul vehiculelor care vor circula în Capitală, odată cu începerea anului şcolar, de la 1.250 în prezent, la 1.389 de autobuze, troleibuze şi tramvaie, a anunţat, vineri, STB.

"Suplimentăm parcul de autobuze, troleibuze şi tramvaie care circulă în Capitală. Vor circula 1.389 de vehicule, faţă de aproximativ 1.250 cât au circulat în timpul vacanţei de vară. Eliberăm online abonamentele pentru elevii care beneficiază de gratuitate pentru transportul public. Intră pe aplicaţia BiletTB şi descarcă abonamentul de elev direct pe telefon. Elevii pot circula gratuit atât prin Bucureşti, cât şi prin localităţile din judeţul Ilfov!", potrivit unei postări STB pe propria pagină de Facebook.

De asemenea, împreună cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară - TPBI şi Primăria Municipiului Bucureşti, STB va optimiza traseele din oraş, pentru ca elevii să ajungă mai rapid la şcoală, cu vehiculele STB.

"Se creează o nouă bandă unică pe bulevardul Magheru, chiar din luna septembrie, iar alte noi trasee rapide vor fi create până la sfârşitul acestui an", au transmis reprezentanţii STB pe pagina de socializare.

Potrivit sursei citate, beneficiază de gratuitate pentru transportul public elevii din învăţământul acreditat/autorizat, preşcolar, primar, gimnazial, liceal, special, profesional şi postliceal, care frecventează o unitate de învăţământ din Municipiul Bucureşti sau Judeţul Ilfov.

×
Citește mai multe din Educație
» Vezi toate știrile din Educație
Cele mai noi știri
Parteneri
x close