Antena 3 CNN Actualitate Educație Prima zi de școală din anul 2024-2025: Ultimul discurs al lui Klaus Iohannis ca președinte la deschiderea anului școlar

Prima zi de școală din anul 2024-2025: Ultimul discurs al lui Klaus Iohannis ca președinte la deschiderea anului școlar

Mia Lungu
12 minute de citit Publicat la 09:20 09 Sep 2024 Modificat la 11:23 09 Sep 2024
elevi gimnaziu scoala clasa
Elevi de gimnaziu în sala de clasă, la școală. Sursa foto: Getty Images

Astăzi, școlile din România își redeschid porțile pentru aproape 3 milioane de elevi. Cu toate acestea, începutul anului școlar aduce nu doar entuziasm și speranță pentru viitor, ci și probleme nerezolvate care continuă să apese sistemul educațional.

Dincolo de noutățile introduse de Legea Educației și de reformele în derulare, problemele vechi revin cu aceeași insistență, afectând mii de elevi și părinți. Sunt schimbari, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Dar sistemul educațional românesc suferă de aceleași vechi neajunsuri.

Toate informațiile importante le aflați astăzi, doar aici la Antena 3 CNN în transmisiuni speciale oră de oră. 

Ligia Deca: „Peste 50 de școli verzi își vor deschide porțile curând”

UPDATE 09.30 Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost prezentă, luni, la festivitatea de deschidere a anului școlar, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, alături de președintele Klaus Iohannis.

„Anul acesta școlar este unul special, anul în care putem vorbi de schimbări vizibile în Educație, pentru toți copiii, indiferent de locul în care s-au născut. Am luptat pentru ca în fiecare clasă, din fiecare școală din România copiii să primească bursă, pentru a fi stimulați să își dorească să fie mai buni în fiecare zi. Sprijinim progresul, însă, în aceeași măsură, sprijinim performanța, prin bursele de excelență olimpică pe care le acordăm.

Avem investiții în școli așa cum nu am avut niciodatp, în ultimele trei decenii, inclusiv aici. (...) Datorită investițiilor din toată țara, și prin implicarea autorităților locale, școala poate sprijini, atât performanța, cât și incluziunea și echitatea: dotări în toate școlile, laboratoare inteligente în peste 1.000 de licee, microbuze școlare care vor duce la școală încă peste 200.000 de copii.

Vorbim mult și despre educația verde, în ultima vreme. Peste 50 de școli verzi își vor deschide porțile curând. În același timp, recredibilizăm învățământul dual. Mâine, primul dintre cele 29 de campusuri regionale integrate duale își deschide porțile la Oradea.”

 

Ultimul discurs al lui Klaus Iohannis ca președinte la deschiderea anului școlar: Să vă depășiți limitele

UPDATE 09:20 Klaus Iohannis a fost prezent luni la festivitatea de deschidere a anului școlar, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București cu Ministrul Educației, Ligia Deca.

Discursul de luni, 9 septembrie, este ultimul în calitate de șef al statului prezent la o deschidere a cursurilor școlare.

Alocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis:

Vă doresc tuturor un nou an școlar foarte bun, cu rezultate frumoase și cu reușite dascălilor în a promova ideea că educația este foarte valoroasă, iar elevilor reușite frumoase, rezultate bune, reușite în carieră pe mai departe.

Este o bucurie să fiu astăzi aici, în mijlocul acestei impresionante comunități a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, într-un moment atât de important și vă mulțumesc pentru invitație!

Entuziasmul elevilor care abia așteaptă să se reîntâlnească, anticiparea noilor provocări școlare, aspirațiile profesorilor de a-și inspira elevii să fie pasionați de cunoaștere, emoțiile părinților - toate acestea creează efervescența și energia unui început bun de nou an școlar.

Acest colegiu și-a dobândit reputația de școală-fanion a învățământului românesc pentru că, în cei aproape 160 de ani de existență, a dat societății absolvenți remarcabili, care au ridicat standardele de performanță în domeniile în care s-au afirmat.

Văd astăzi, aici, elevi extrem de motivați, care, sub îndrumarea profesorilor dedicați din Colegiul „Mihai Viteazul”, se implică în cluburi de dezbateri, deprind abilități de leadership și fac voluntariat în scop caritabil, participă la cluburi de lectură și de radio, la programe de mobilitate europeană, sunt pasionați de astronomie, film, robotică sau sport.

Aceste inițiative, care se identifică cu spiritul colegiului dumneavoastră, sunt dovada unei deschideri atât de necesare în învățământul românesc pentru o educație care să-i pregătească în mod real pe tineri pentru provocările lumii în care vor deveni adulți.

Dragi elevi,

Îmi doresc ca acest spirit creat alături de mentorii Colegiului „Mihai Viteazul” să fie o sursă de inspirație pentru elevii din toată țara, pentru că ceea ce promovați aici este esența educației: curiozitatea și cunoașterea, perseverența de a vă urma pasiunile, dorința de a fi azi mai buni decât ieri. În acest timp, noi, adulții, ne angajăm să vă susținem și să construim un viitor mai sigur și mai prosper.

Doamnelor și domnilor,

Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ.

Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus în Legile educației din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu școlar și universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaționale, ci și un spațiu în care toți cei implicați să se simtă protejați și respectați.

Dragi părinți,

Știu că pentru dumneavoastră începutul de an școlar aduce la fel de multe emoții ca și pentru copii.

Sunteți cei care le oferiți sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Vă încurajez să rămâneți implicați în educația lor, să le fiți alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reușita elevilor depinde de o bună colaborare și comunicare între familie și școală, dar și de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinților.

Dragi profesori,

Educația, cum bine știți, se face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul și trecutul. Trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde.

Pentru a fi sustenabile, creșterea economică și a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetățeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante.

Rolul dumneavoastră în această ecuație devine esențial, pentru că sunteți cei care pregătiți noile generații să facă față provocărilor și să beneficieze de oportunitățile care li se oferă. Sunteți cei care oferiți modele de dezvoltare profesională și de abilități practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor.

Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteți arhitecții acestui viitor.

Doamnelor și domnilor,

În ceea ce privește infrastructura și dotările școlare, avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spațiilor de învățământ, inclusiv pentru dezvoltarea „școlilor verzi”, cum le-am numit, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educație și formare prin Programul Operațional Educație și Ocupare, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Aici, în inima Bucureștiului și din curtea unuia dintre cele mai prestigioase colegii din țară, este locul cel mai potrivit să conștientizăm că, oricât de spectaculos ar fi spațiul pe care îl oferă, oricât de moderne sunt dotările sale, o școală este mult mai mult decât un simplu edificiu. Performanța școlară se măsoară prin rezultatele elevilor în competițiile școlare și extrașcolare sau la examenele naționale, dar și prin reușita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul școlar a contribuit la conturarea personalității sale.

În definitiv, educația nu este doar un proces formal, ci și un drum al autocunoașterii și al dezvoltării personale.

Așa cum știm, rezultatele reformelor în educație se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generațiile noi vor ajunge la momentul examenelor naționale.

În încheiere, vă doresc tuturor un an școlar plin de realizări, în care să vă atingeți obiectivele și să vă depășiți limitele! La mulți ani!

Discursul lui Nicolae Ciucă, în deschiderea anului şcolar, la Sebeş: Şcoala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informaţii

UPDATE 09:00 Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit, în discursul rostit la deschiderea anului şcolar la un liceu din Sebeş, judeţul Alba, despre importanţa evoluţiei sistemului de educaţie, arătând că şcoala nu trebuie să îi oblige pe elevi să memoreze informaţii, ci să le ofere „un fundament pentru a reuşi în viaţă”. 

„Să continuăm să ne iubim patria şi neamul pentru că asta înseamnă cu adevărat să pregătim generaţia viitoare pentru ceea ce urmează să construim în ţara noastră. Sistemul educaţional nu poate să rămână neschimbat într-o lume atât de dinamică. De aceea mă bucur să văd şcoli ca aceasta în care teoria este legată direct de practica de zi cu zi”, a afirmat Ciucă.

Acesta a subliniat importanţa învăţământului dual, care îi face pe tineri să „fie pregătiţi pentru viaţă”

„Ultimii ani au arătat cât de important este să ne adaptăm provocărilor. Şcoala românească nu are voie să rămână în urma realităţilor sociale şi economice. Un sistem de educaţie performant este capabil să anticipeze evoluţia unei societăţi şi care vor fi în viitor necesităţile economiei într-o perioadă în care tehnologia evoluează rapid. Prioritatea noastră ca stat şi societate trebuie să fie tânăra generaţie, cum îi oferim cele mai bune condiţii de formare şi educaţie, cum ne protejăm copiii şi tinerii de riscurile prezentului şi cum îi pregătim pentru viaţă”, a declarat el.

Nicolae Ciucă a precizat că şcoala nu trebuie să îi facă pe copii să memoreze lucruri.

„Îmi permit să am un sfat pentru dumneavoastră: Nu vă bazaţi doar pe lucrurile pe care le învăţaţi la şcoală! Priviţi în jur vedeţi cum se schimbă lumea ş vedeţi noi oportunităţi şi noi preocupări. Peste jumătate din locurile de muncă pe care le veţi avea peste 10 ani aproape că nu există astăzi, în ideea că nu au apărut încă pentru că necesităţile economiei care vor cere aceste locuri de muncă nu au apărut încă. (...)

Cheia succesului nu este simpla acumulare de cunoştinţe, ci capacitatea de a dezvolta gândirea critică, abilităţile practice şi de a forma caractere. Şcoala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informaţii, ci să le ofere opţiuni, să le dezvolte aptitudinile şi să îi ajute să fie buni în domeniul pe care îl vor alege în viitor, când vor intra în piaţa muncii şcoala trebuie să le ofere tinerilor un fundament pentru a reuşi în viaţă. Cred că învăţământul dual este o opţiune de viaţă care oferă aceste lucruri”, consideră licderul liberal.

El spune că de-a lungul anilor în învăţământul din România s-au făcut greşeli, dar în ultimi ani unele lucruri s-au îmbunătăţit, iar altele „aşteaptă să se îmbunătăţească”. 

Ciucă a subliniat că „una dintre neîmplinirile din trecut a fost închiderea şcolilor profesionale”.

Noul an şcolar vine cu modificări pentru absolvenţii de gimnaziu şi liceu

Examenul de Bacalaureat va începe în iarnă, iar candidaţii îşi vor putea vizualiza lucrările înainte de a contesta notele primite la Evaluarea Naţională şi la BAC. 

Și pentru cadrele didactice apar noi obligații și interdicții. Unitățile școlare vor avea obligația să publice autorizația de securitate la incendiu dar și avizul sanitar, iar profesorii vor avea interdicția de a face meditații cu elevii cărora le predau și la clasă.

Important de văzut este ce se va întâmpla în ceea ce privește bulling-ul din școli, dar și consumul de droguri, în condițiile în care a scăzut alarmant vârsta consumatorilor. Elevii de doar 9, 10 sau 11 ani au ajuns să devină consumatori, însă până acum nu a apărut nici o măsură concretă.

Ministerul Educației impune noi reguli la început de an școlar. Amplasarea camerelor de detenție, interdicția telefoanelor mobile, codul vestimentar sau portofoliul educațional sunt doar câteva dintre ele. 

Cameră de detenție pentru elevi

Cea mai controversată dintre măsuri este camera de detenție pentru elevii care deranjează orele. Părinții se întreabă de cine vor fi supravegheați aceștia în condițiile în care există deja deficit de cadre didactice iar profesorii spun că în multe școli nu există spațiu suficient. Acolo, elevii învață chiar în trei schimburi, motiv pentru care nu se știe unde vor fi ținuți ”elevii problematici”. 

Pe de altă parte, psihologii atrag atenția că nu este de bun augur să izolezi copilul, ținând cont că efectele pot fi inverse.

Cod vestimentar pentru elevi

Din această toamnă, școlile pot impune și cod vestimentar elevilor. Ministerul a lăsat însă la latitudinea fiecărei unități de învățământ ce piese vestimentare sunt interzise școlarilor.

Părinții pot cere socoteală profesorilor pentru note

De asemenea, părinții vor putea cere socoteală profesorilor pentru notele acordate elevilor.

Elevii vor evalua activitatea profesorilor

La rândul lor, elevii vor putea completa o fișă de feedback pentru profesori. Multe cadre didactice au criticat însă această măsură în condițiile în care, spun ei, școlarii cu note mici nu vor face altceva decât să se răzbune pe profesori în momentul în care completează această fișă de evaluare.

Interdicție pentru profesori de a face meditații cu elevii de la clasă

Apare și interdicția pentru profesori de a face meditații cu elevii cărora le predau la clasă. Ministerul se bazează însă, în acest caz, numai pe reclamații venite din partea părinților sau elevilor, și nicidecum nu se vor face modificări, astfel încât această măsură vine cu un mare semn de întrebare. 

Consilier școlar pentru cel mult 500 de elevi

Noua lege prevede, de asemenea, un consilier școlar la fiecare 500 de elevi. Este, însă, o măsură greu aplicabilă, în condițiile în care nu există suficienți specialiștii.

Telefoane interzise în timpul orelor

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor de curs.

Modificări în calendarul școlar: Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2025 vor fi programate mai devreme

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat miercuri, 4 septembrie, că examenele naţionale din noul an şcolar se vor desfăşura mai devreme, înainte de sfârşitul lunii iunie, precizând şi că a decis ca vizualizarea lucrărilor scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat în 2025 să se facă înainte de depunerea contestaţiilor.

"Sunt o serie de noutăţi şi în ceea ce priveşte examenele naţionale pentru anul care tocmai începe. Probele scrise ale examenelor copiilor se desfăşoară mai devreme şi se vor finaliza înainte de sfârşitul lunii iunie, tocmai pentru a putea să ţinem cont de evoluţia spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, care pot afecta randamentul candidaţilor.

Pentru Bacalaureat am ţinut cont şi de solicitările de a identifica o soluţie funcţională care să permită încadrarea în termen a tuturor candidaţilor care merg spre învăţământ superior în ţară sau în afara ţării", a precizat Deca, după şedinţa de guvern.

Ea s-a referit şi la faptul că elevii vor putea să-şi vadă lucrările de la examenele naţionale înainte de a face contestaţii.

"De asemenea, am decis ca vizualizarea lucrărilor scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat 2025 să se facă înainte de depunerea contestaţiilor. Copiii îşi vor putea vedea lucrările înainte de a depune contestaţia, pentru a putea decide în consecinţă de cauză", a adăugat Deca.

Ministrul a menţionat că simulările examenelor naţionale se vor desfăşura în luna martie 2025.

"De asemenea, o altă noutate este faptul că am stabilit pentru predictibilitate, înainte de a începe şcoala, datele simulărilor examenelor naţionale. Se vor desfăşura în luna martie a anului viitor, 17-19 martie - Evaluarea Naţională, 24-27 martie - Bacalaureat. Vom continua cu evaluarea digitalizată, care s-a dovedit a fi un succes - dacă preluăm feedback-ul celor implicaţi, atât al cadrelor didactice, cât şi al elevilor", a mai spus Deca.

STB: Vor circula mai multe autobuze, troleibuze şi tramvaie în Capitală, după începerea anului şcolar

Societatea de Transport Bucureşti (STB) va suplimenta numărul vehiculelor care vor circula în Capitală, odată cu începerea anului şcolar, de la 1.250 în prezent, la 1.389 de autobuze, troleibuze şi tramvaie, a anunţat, vineri, STB.

"Suplimentăm parcul de autobuze, troleibuze şi tramvaie care circulă în Capitală. Vor circula 1.389 de vehicule, faţă de aproximativ 1.250 cât au circulat în timpul vacanţei de vară. Eliberăm online abonamentele pentru elevii care beneficiază de gratuitate pentru transportul public. Intră pe aplicaţia BiletTB şi descarcă abonamentul de elev direct pe telefon. Elevii pot circula gratuit atât prin Bucureşti, cât şi prin localităţile din judeţul Ilfov!", potrivit unei postări STB pe propria pagină de Facebook.

De asemenea, împreună cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară - TPBI şi Primăria Municipiului Bucureşti, STB va optimiza traseele din oraş, pentru ca elevii să ajungă mai rapid la şcoală, cu vehiculele STB.

"Se creează o nouă bandă unică pe bulevardul Magheru, chiar din luna septembrie, iar alte noi trasee rapide vor fi create până la sfârşitul acestui an", au transmis reprezentanţii STB pe pagina de socializare.

Potrivit sursei citate, beneficiază de gratuitate pentru transportul public elevii din învăţământul acreditat/autorizat, preşcolar, primar, gimnazial, liceal, special, profesional şi postliceal, care frecventează o unitate de învăţământ din Municipiul Bucureşti sau Judeţul Ilfov.

×
Parteneri
x close