Cele mai multe universităţi de la noi au mărit preţurile, pentru că se aşteaptă la facturi mai mari la gaz şi la curent electric.
În plus, studenţilor li se cere să facă şi economie: sunt rugaţi să nu folosească celebrele reşouri, dacă temperatura din camere e una acceptabilă.
Sunt mulţi studenţi care aleg să se cazeze la cămine, pentru că nu îşi permit să achite chiria la o garsonieră sau apartament. Ca şi anul trecut, plăteşte 500 de lună pentru un loc în căminul Universităţii Politehnica din Bucureşti.
Din ianuarie 2023, tariful va creşte cu 70%, în funcţie de costul utilităţilor.
Scumpirile vor fi influenţate şi de studenţi, spune rectorul. Dacă vor face economie, facturile la energie vor fi mai mici şi, în consecinţă, cazarea, la fel de accesibilă.
"Să nu folosească aparate de încălzire când avem confort, să nu gătim în cămine", spune rectorul Politehnicii Bucureşti, Mihnea Costoiu.
Pentru studenţii economişti tariful va creşte, în medie, cu 100 de lei, anunţă rectorul Academiei de Studii Economice.
Un loc la cămin va fi mai scump cu 20% şi la Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti. Chiar şi aşa, chiriile rămân ultima variantă pentru majoritatea studenţilor.
"Avem preţuri de la 250 la 300 de lei loc pe cameră şi include toate cheltuielile, adică nu va plăti nimic în plus. Au internet, tv, apă, tot, nu plătesc nimic suplimentar", spune Ştefan Drăgan, directror administrativ al unui cămin.
Singura universitate care îşi pune la bătaie economiile proprii ca să-i scutească pe studenţi de costuri suplimentare este Universitatea Bucureşti. În toate căminele sale, cazarea este mai scumpă cu doar 10 lei.
Pentru studenţii economişti tariful va creşte, în medie, cu 100 de lei, anunţă rectorul Academiei de Studii Economice.