Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Trei formulări nefericite care apar în toată presa din România

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Trei formulări nefericite care apar în toată presa din România

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:38 04 Aug 2021 Modificat la 15:56 05 Aug 2021
Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Trei formulări nefericite care apar în toată presa din România

Ana Iorga a prezentat care sunt cele trei exprimări şi a explicat de ce aceste formulări sunt neadecvate.

1. "Vaccinul a redus dramatic numărul de îmbolnăviri"

Am întâlnit prima oară formularea într-un context în care era vorba despre vaccinul împotriva hepatitei A. Problema e dacă putem folosi aici cuvântul "dramatic".

 E totuşi un cuvânt cu o conotaţie negativă, însă, aici informaţia e una pozitivă: Un vaccin a făcut ca mai puţini oameni să se îmbolnăvească.

Varianta corectă este: Salariile au scăzut dramatic, Numărul de bolnavi a crescut dramatic, dar nu poţi spune că "îmbolnăvirile s-au redus dramatic".

 Ar fi fost mai nimerit aici să spunem simplu: "Vaccinul a redus numărul de îmbolnăviri." Sau dacă simțim nevoia să subliniem, să aratăm că a fost o scădere importantă a numărului de îmbolnaviri putem spune eventual: "Vaccinul a redus mult, semnificativ numărul de îmbolnăviri."

Dramatic arată intensitatea, gradul, doar că are conotație negativa. Nu e la fel cu "extrem de mult", de exemplu.

Putem spune: "Vaccinul a redus extrem de mult numărul de îmbolnaviri, Salariile au fost reduse extrem de mult."

Putem spune: "Salariile au fost reduse dramatic", pentru că este o informaţie care nu ne bucură, nu ne e prielnică.

Nu putem spune: "Vaccinul a redus dramatic numărul de îmbolnăviri", pentru că aici este o veste bună.  

2. "Cresc şansele de îmbolnăvire"

 Folosim incorect substantivul "şansă", care, potrivit definitiei din dicţionar, este conotat pozitiv, înseamnă oportunitate, noroc. Este clar că e vreo şansă atunci când vorbim despre îmbolnăviri. E un risc, nu o şansă.

Varianta corectă este: Creşte riscul de îmbolnăvire. Un risc este un pericol, deci conotaţia negativă este mai potrivită în acest context. 

3."Accident spectaculos pe Autostrada Soarelui"

Chiar dacă nu s-a intamplat nimic rău, chiar dacă a fost fără victime, chiar dacă e toată lumea bine, tot nu poţi spune despre un accident rutier că a fost spectaculos.

Spectaculos, potrivit DEX, inseamnă "care atrage privirile, care impresionează prin aspectul plăcut, prin strălucire, impresionant, spectacular".

Pare că suntem în domeniul divertismentului şi un accident poate fi un spectacol. În niciun caz nu impresionează plăcut un accident. Sigur, metaforic, am auzit şi spectacol de cruzime, dar accident spectaculos tot nu aş spune. Accident uluitor, eventual. 

Aceasta a fost lectia de azi, atentie la sensul cuvintelor, pentru ca ajungem la aceste exprimari nefericite. Nu sunt greşeli majore, dar nici nu avem motive să le tot repetăm, pentru că nu sunt chiar nevinovate", a explicat Ana Iorga.

 

×
TOP articole
x close