Ana Iorga a vorbit în rubrica „Pe cuvânt” despre pronunția corectă a cuvântului „președinție”.
Aproape că îţi vine să dai petrecere când îl auzi pronunţat corect: „preşe-dinţie". În rest, auzim doar: „preŞEDENţie" sau „preŞIDINţie".
Sunt mulţi care au pronunţat greşit sau pronunţă greşit în continuare şi formele incorecte s-au răspândit: oameni din toate domeniile, jurnalişti şi politicieni.
Cea mai răspândită este variantă greşită pare să fie: „pre-ŞEDENţie". E-ul din silaba a treia este greşit şi probabil s-a propagat sub influenţa e-ului din prima şi din a doua silabă. Sau după modelul englezesc: „presidency".
A doua formă greşită poate că nu este la fel de populară şi de răspândită ca prima, dar este la fel de deranjantă: „pre-ŞIDINţie".
De altfel, acesta este testul care vă ajută să alegeţi pronunţarea corectă: raportarea la substantivul „preşedinte". Substantivul „pre-ŞEDINţie" este derivat cu sufixul -ie de la „preşedinte". Adică avem: preşedinte plus -ie. Asta înseamnă că în interiorul substantivului de bază nu trebuie să intervină modificări. În afară de alternanţa fonetică firească în română: t-ţ, t în preşedinte devine ţ în preşedinţie.