Ana Iorga a vorbit la rubrica 'Pe cuvânt'' despre acordul dintre subiect şi predicat cu o nouă situaţie foarte dificilă. Cum facem acordul când subiectul este o construcţie partitivă?
„Fiecare dintre noi a răspuns." sau „Fiecare dintre noi am răspuns"? „O parte dintre studenţi a ajuns" sau „O parte dintre studenţi au ajuns?" De ce sunt complicate construcţiile partitive? Păi gândiţi-vă la „fiecare dintre noi, o parte dintre studenţi", elementul de pe poziţia a doua este un plural şi poate influenţa acordul. Ca regulă generală însă, acordul este cel formal, cu numărul şi persoana subiectului, nu cu elementul de pe a doua poziţie.
Să luăm exemplul nostru de la început. E greşit să spun: „Fiecare dintre noi am răspuns". Pentru că subiectul este fiecare, cu el trebuie să facem acordul la persoana a 3-a singular: Fiecare dintre noi a răspuns.
La fel, e greşit să spun: Mulţi dintre voi aţi întrebat. Subiectul este mulţi. Şi dacă spun: Mulţi au întrebat, voi spune şi Mulţi dintre voi au întrebat. Nu fac acordul cu voi, ci cu mulţi.
Tendinţa noastră de a face acordul la plural cu elementul de pe poziţia a doua este firească. Pentru că pe acesta îl simţim din punct de vedere semantic mai potrivit să fie subiect. Când spun fiecare dintre noi, mă gândesc mai curând la noi, nu la fiecare. De aceea îmi vine să spun: „Fiecare dintre noi avem, nu fiecare dintre noi are dreptate", de exemplu.