Ana Iorga a vorbit în rubrica „Pe cuvânt” despre cele mai „păcătoase” pleonasme. N-o să mai vorbim despre erorile clasice: „Avansaţi înainte”, „Coboară jos!”, că destul ne-au bătut la cap cu ele învăţătorii şi profesorii. Sunt însă altele care se bucură încă de multă popularitate în rândul românilor. Aşadar, iată topul celor mai deranjante 10 pleonasme.
„Poate fi admisibil". Aceste adjective terminate în -bil exprimă deja posibilitatea. „Posibil" înseamnă care se poate întîmpla, realiza. „Admisibil" înseamnă care poate fi admis. Deci nu putem spune „poate fi admisibil".
Mai auzim „averse de ploaie". Aversa, aşa cum este definită în DEX, este o ploaie abundentă de scurtă durată, aşa că e chiar inutil să mai adăugăm menţiunea „de ploaie", pentru că aversa înseamnă deja ploaie.
Acelaşi mecanism şi în cazul sintagmei „hemoragie de sânge". E tot o exprimare pleonastică pentru că „Hemoragia" este o scurgere abundentă de sînge.
„Am colaborat împreună" e greşit. Atenţie la verbe ca: „a colabora, a conlucra sau a convieţui". Ele descriu o acţiune făcută împreună: a colabora sau a conlucra înseamnă a lucra cu cineva, a convieţui înseamnă a trăi alături de cineva, a trăi împreună. Deci precizarea „împreună" adăugată acestor verbe este pleonastică.
„Un accident neprevăzut" este pleonasm, pentru că accidentul în sine este un eveniment imprevizibil. Nu ştii dinainte că va fi un accident. Şi „un incident neplăcut" este pleonasm, pentru că nu s-a mai pomenit incident plăcut. Incidentul este o întâmplare neaşteptată şi dezagreabilă, deci nu e nevoie să mai spunem că e neplăcut.
La fel şi „atacul agresiv". N-a văzut nimeni un atac blând şi prietenos cred, aşa că e suficient să-i spunem doar „atac".
Mai multe în rubrica „Pe cuvânt”.