Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Care sunt situațiile în care putem folosi ”ca” în loc de ”decât”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Care sunt situațiile în care putem folosi ”ca” în loc de ”decât”

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 12:56 21 Mar 2017 Modificat la 12:56 21 Mar 2017
o_1bbo7ujsb9rrdph1b131f991k468.jpg

Ca” sau ”decât”, cum este corect? Ana Iorga a explicat marți, la rubrica Pe cuvânt, diferența dintre cele două, dar și formele corecte, greșite și pe cele acceptate.

Am primit de foarte multe ori o întrebare: Este corect să spunem „Ea este mai organizată ca el"? „Această casă e mai mare ca a noastră"? Adică să-l folosesc pe CA pentru a exprima comparativul de inegalitate. 

În aceste situaţii, norma recomandă folosirea lui DECÂT. Dacă vrem să fim mai catolici decât Papa, vom spune corect: „Ea este mai organizată decât el" şi „Această casă e mai mare decât a noastră". 

Norma literară ne spune să folosim CA pentru a exprima egalitatea într-o comparaţie şi DECÂT pentru a exprima inegalitatea.

Deci vom spune corect: „Filmul este mai bun decât romanul" şi „Filmul este la fel de bun ca romanul". 

Totuşi, lucrările normative au admis şi folosirea lui CA pentru a exprima inegalitatea. Şi asta sub presiunea uzului, pentru că foarte multă lume îl foloseşte pe CA în locul lui DECÂT. Aşadar, exemplele pe care vi le dădeam la început sunt acceptate: „Ea este mai organizată ca el". „Această casă e mai mare ca a noastră". Sigur, prima opţiune în aceste situaţii este DECÂT, dar folosirea lui CA este şi ea admisă. 

CA nu îl poate însă înlocui pe DECÂT în orice situaţie. De pildă la nivelul frazei, dacă introduc o comparaţie realizată printr-o propoziţie: „El este mai curajos decât am fost eu la vârsta lui". Aici putem folosi doar DECÂT şi, eventual, DE CUM: „El este mai curajos de cum am fost eu la vârsta lui". Însă nu putem folosi CA. 

Pe CA îl folosim când introduce o comparaţie de egalitate la nivel de frază: „Vorbeşte la fel de bine ca oricine a trăit ani buni la Paris". 

De multe ori îl înlocuim cu PRECUM, din motive de cacofonie. Sună rău să spui: „A rămas la fel de tânăr ca când a plecat." Sau „E la fel de generos ca cine l-a crescut". În schimb „A rămas la fel de tânăr precum când a plecat." Este mult mai bine. 

Revenind la întrebarea iniţială, este corect să spunem şi „Ea este mai organizată decât el", şi „Ea este mai organizată ca el". Însă prima variantă este cea mai riguroasă şi mai elegantă.

CORECT:
Ea este mai organizată decât el.
Această casă e mai mare decât a noastră.

ca → comparaţie de egalitate
decât → comparaţie de inegalitate

Filmul este la fel de bun ca romanul. 
Filmul este mai bun decât romanul.

ACCEPTAT:
Ea este mai organizată ca el.
Această casă e mai mare ca a noastră.

CORECT:
El este mai curajos decât am fost eu la vârsta lui.
Vorbeşte la fel de bine ca oricine a trăit ani buni la Paris.
A rămas la fel de tânăr ca când a plecat.
E la fel de generos ca cine l-a crescut.
 

×
x close