Ana Iorga, a explicat miercuri, la rubrica Pe cuvânt, cum facem corect acordul lui AL de la genitiv.
Iată câteva exemple greșite, de care trebuie să ne ferim:
1. E greşit să spunem: „orele de închidere ALE urnelor", că nu vorbim despre „orele urnelor", ci despre „înciderea urnelor". Iar regula de acord spune că marca de genitiv AL se acordă cu nominalul care precedă genitivul. Aici acordul trebuie făcut cu substantivul „închidere", adică la feminin singular: „orele de închidere A urnelor".
2. „Doi membri A echipei". La fel, AL trebuie să se acorde cu „membri". Deci trebuie să avem o formă de masculin plural: „doi membri AI echipei".
3. „Bunurile mobile A celor implicaţi". Şi aici e o greşeală de acord. Substantivul „bunurile" impune forma de gen şi număr a mărcii de genitiv. Aşa că vom spune corect: „bunurile mobile ALE celor implicaţi".
4. „Minutul 13 A confruntării". Şi în acest caz trebuie să facem acordul cu regentul genitivului, adică „minutul": deci va fi „minutul 13 AL confruntării".
5. „Ambasadori A unor ţări" este iarăşi o structură în care acordul este ignorat. Avem nevoie de masculin plural aici, deci vom spune corect: „ambasadori AI unor ţări".
6. Iată acum şi un exemplu de exces de zel: adică facem acordul şi de fapt nu era nevoie. „Lideri AI două organizaţii": aparent, aici ne-am făcut datoria, am făcut acordul cu nominalul la care se referă genitivul. L-am acordat pe AL cu „lideri", deci am folosit forma de masculin plural. Doar că aici observaţi un numeral care însoţeşte substantivul în genitiv. Aşa că el va bloca acordul şi această structură se va construi cu prepoziţia A: spunem corect „lideri A două organizaţii". E simplu: spun „lideri ai organizaţiilor", fac acordul mărcii genitivale, DAR „lideri A două organizaţii", într-o structură cu numeral.