Antena 3 CNN Actualitate Educație Ministerul Educației îi răspunde lui Ciolacu: Elevii sportivi vor primi în continuare burse de merit

Ministerul Educației îi răspunde lui Ciolacu: Elevii sportivi vor primi în continuare burse de merit

elevi sportivi
Elevii sportivi de gimnaziu şi liceu pot beneficia de burse de merit şi pentru medaliile de aur sau locul I. Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    14 Aug 2024   •   20:42

Modificările aduse Metodologiei-cadru de acordare a burselor şcolare, valabile în anul şcolar 2024-2025, nu îi afectează pe elevii sportivi potenţiali beneficiari ai acestora, a transmis Ministerul Educaţiei miercuri, după ce premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului Ligia Deca revizuirea reducerii bursei de merit pentru elevii aflaţi la începutul carierei sportive.

"Modificările aduse metodologiei-cadru de acordare a burselor şcolare, valabile în anul şcolar 2024-2025, nu sunt de natură să afecteze elevii sportivi de gimnaziu şi liceu, potenţiali beneficiari de burse, comparativ cu Metodologia aplicată în anul şcolar 2023-2024. Precizăm că informaţiile pe această temă vehiculate în spaţiul public au la bază interpretarea eronată de către Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar (FSSU) a prevederilor Ordinului ministrului educaţiei nr. 5.518/11.07.2024 cu privire la aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor începând cu anul şcolar 2024 - 2025", prevede un comunicat transmis de Ministerul Educaţiei.

FSSU a recunoscut miercuri că a interpretat eronat prevederile Ordinului ministrului educaţiei nr. 5.518/11.07.2024 cu privire la aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor începând cu anul şcolar 2024-2025 şi, în consecinţă, a transmis o comunicare oficială greşită către Agenţia Naţională pentru Sport (ANS).

"Ne cerem scuze pentru situaţia creată şi pentru faptul că nu am consultat în prealabil Ministerul Educaţiei cu privire la interpretarea Ordinului ministrului educaţiei nr. 5.518/11.07.2024. Menţionăm, în acest context, faptul că au fost demarate procedurile privind remedierea acestei situaţii. Numărul beneficiarilor nu va fi afectat de interpretarea eronată. Mai precizăm faptul că în anul şcolar 2024-2025 bursele de merit vor fi acordate conform Protocolului nr. 9177/2535/07.03.2024, încheiat între Ministerul Educaţiei şi Autoritatea Naţională pentru Sport privind acordarea burselor de merit pentru anul şcolar 2024 - 2025", a mai transmis FSSU.

Ministerul Educaţiei a reamintit că, începând cu anul şcolar 2024-2025, elevii sportivi de gimnaziu şi liceu pot beneficia de burse de merit şi pentru medaliile de aur sau locul I obţinute la Campionatele Naţionale organizate de Federaţiile Sportive Naţionale, în sporturi olimpice, în baza Protocolului încheiat între Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Sport pe 7 martie. Odată cu intrarea în vigoare a Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 se adaugă explicit, ca beneficiari ai burselor de merit, elevii care obţin premii la competiţiile organizate de Federaţiile Naţionale în sporturi olimpice, a adăugat sursa citată.

Marcel Ciolacu se opune reducerii burselor pentru elevii sportivi, din septembrie: I-a cerut ministrului Educaţiei revizuirea măsurii

Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat, miercuri, ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să revizuiască, până la finalul lunii, măsura reducerii bursei de merit pentru elevii aflaţi la începutul carierei sportive.

"Vreau să-i cer doamnei ministru al Educaţiei, Ligia Deca, să revizuiască până la finalul lunii măsura reducerii bursei de merit pentru elevii aflaţi la începutul carierei sportive. Nu pot fi de acord cu această decizie ce ar urma să se aplice din septembrie, deoarece România îşi doreşte exact contrariul, să convingă cât mai mulţi copii să facă sport. Vrem ca prin sport să-i îndepărtăm de alte tentaţii periculoase, vrem să-i ajutăm să crească sănătoşi. Nu putem să facem asta dacă elevii sportivi pierd şi minimul de ajutor primit din partea statului", a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern.

×
Citește mai multe din Educație
» Vezi toate știrile din Educație
Cele mai noi știri
Parteneri
x close