Antena 3 CNN Actualitate Educație Meniul de 15 lei al unui elev din programul “masă caldă”: O chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct

Meniul de 15 lei al unui elev din programul “masă caldă”: O chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 22:33 17 Sep 2022 Modificat la 22:33 17 Sep 2022
meniu 15 lei elev program masa calda
Meniul de 15 lei al unui elev din programul “masă caldă”: O chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct Sursa foto: Getty Images

O chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct - acesta este meniul de 15 lei al unui elev din programul ”masă caldă”.

În normele de aplicare, aprobate de Guvern la două săptămâni de la începerea școlii, nu se precizează și de când ar putea primi elevii pachetul alimentar.

Potrivit edupedu.ro, acest lucru depinde de licitații, care pot dura între 30 și 90 de zile.

Nicolae Ciucă a sfătuit Ministerul Educației “să aleagă școlile care au cu adevărat nevoie de acest program”.

Ce conține meniul unui elev din programul ”masă caldă”

  • produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului
  • produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului
  • legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Important de precizat este faptul că bugetul alocat acestui program nu s-a schimbat, deși numărul școlilor a crescut, la fel și prețul unui astfel de meniu - de la 10 lei, la 15 lei.

Un meniu ar trebui să conțină o supă, un orez cu legume și o salată de fructe, în cazul școlilor unde există cantină sau autoritatea locală va contracta în regim de catering.

Acolo unde nu există această posibilitate există opțiunea sandvișurilor ambalate după norme standard. 

“Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitățile de învățământ preuniversitar, în condiții igienico-sanitare și de siguranța alimentelor, potrivit prevederilor legislației în vigoare”, potrivit hotărârii de Guvern.

Meniul pe care îl pot avea copii - recomandări avizate de Ministerul Educației și INSP

  • Ciorbă de legume;
  • Supă de pui cu legume;
  • Ciorbă de văcuță cu legume;
  • Legume cu piept de pui la grătar;
  • Mâncare de mazăre cu piept de pui;
  • Pilaf cu legume și ficăței de pui;
  • Piure de morcov cu grătar de pui;
  • Piure de cartofi cu piept de curcan;
  • Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
  • Ghiveci de legume cu pui;
  • Orez cu legume și pui la tava;
  • Sufleu de broccoli cu brânză;
  • Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar;
  • Tocană de legume cu orez brun;
  • Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
  • Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea;
  • Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
  • Dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
  • Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani);
  • Macaroane cu brânză;
  • Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou);
  • Quinoa cu legume;
  • Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată);
  • Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov);
  • Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală).

×
x close